Od 2. do 7. augusta
0

Poziv umjetnicima: Učestvujte na 7. Javorwood umjetničkoj rezidenciji

L. K.
Umjetnički festival Javorwood na Bjelašnici u Javorovom Dolu se ove godine održava po sedmi put, a trajat će od 2. do 7. augusta.

Festival promovira mlade umjetnike i stvaraoce iz regije i time daje priliku mladima da prezentuju i razmjene svoje talente, znanja i vještine. U sklopu festivala je organizovana i umjetnička rezidencija, gdje izvođači mogu da borave šest dana na festivalskoj lokaciji u Javorovom Dolu, i da kreiraju svoja djela.

Shodno tome, Javorwood objavljuje otvoreni poziv za sve scenske i likovne izvođače da se prijave za učešće na ovogodišnjem festivalu i umjetničkoj rezidenciji. Umjetnici se mogu prijaviti sa svojom tačkom / performensom / radovima / live art act-om, ili idejom o radu, koji bi razaradili u toku rezidencije.

Dizajn: Purple Key
Dizajn: Purple Key

Na završni dan festivala, u subotu, 7. augusta 2021. mogu nastupati na glavnoj sceni - u Kamenom Amfiteatru ili na nekoj od drugih atraktivnih lokacija u Javorovom Dolu prezentovati svoja djela.

Prijaviti se mogu svi scenski umjetnici: glumci, plesači, performeri, cirkusanti, žongleri, lutkari, stand-up komičari, recitatori, itd; i likovni umjetnici: slikari, vajari, skulptori, muralisti, street artisti, itd.

Foto: Adnan Lingo
Foto: Adnan Lingo

Šta je sve potrebno za prijavu:

-Ime, prezime, adresu, kontakt telefon i e-mail izvođača -CV (životopis/e) -Idejni opis nastupa / tačke- naziv, tema, ideja, fabula; likovni umjetnici: naziv, ideja i koncept umjetničkog live act-a ili opis slike/a koje žele izlagati -tehnički popis (potrebna tehnika i rekvizita) -popratni materijal- fotografije i digitalni dokumenti: audio ili video

Rok za prijavu je 20. juni 2021. godine. Prijave slati na e-mail adresu: [email protected]. Javorwood Festival zajedno sa svojim zaštitnim znakom je oficijelno rođen 2015. godine.

Foto: Adnan Lingo
Foto: Adnan Lingo

Festival se u odnosu na prvu godinu produžio na više umjetničkih scena, a festivalska scena je postala internacionalna, sa umjetnicima ne samo iz regije, već i šire.

"Već šest godina uspješno rastemo u realiziranju naše ideje privlačenja društva u planinski ambijent, u uživanju u prirodnim ljepotama koje nudi naša zemlja. Godišnji rast posjetitelja festivala koji je evidentiran, je pokazatelj uspješno prenesene ljubavi prema prirodi koju imamo mi organizatori na naše goste", kažu organizatori.

Foto: Adnan Lingo
Foto: Adnan Lingo

"Taj spoj prirode i kulture se pokazao kao specifičan i idealan i za mnoge turiste, gdje brojimo 24 zemlje iz kojih su do sada dolazili naši gosti. Utisci od naših posjetitelja iz prethodnih godina, su najveći pokazatelj da smo stvorili festival koji je dom kreacije umjetnosti, inspiracije i nadahnuća", navodi se u saopćenju festivala.