U Umjetničkoj galeriji
54

Povodom Dana Republike Italije u Sarajevu otvorena izložba Claudija Malacarne

FENA
(Foto: FENA)
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine večaras je otvorena izložba "La luce si colora", italijanskog umjetnika Claudija Malacarne. Izložbu je priredila Galerija u saradnji s Ambasadom Republike Italije u Sarajevu, u okviru proslave Dana Republike Italije.

Na press konferenciji ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza kazao je da izložba organizirana kako bi se upotpunila ceremonija obilježavanja Dana Republike u Sarajevu "gradu izvanredne živosti i kulturne inteligencije, ujedinjenog s Italijom dubokim vezama prijateljstva i saradnje".

"Pomislio sam da ništa ne bi bilo prigodnije i sugestivnije od izložbe maestra Claudija Malacarnea. U njegovoj slikarskoj tehnici ganutost izaziva razarajuća komunikacijska snaga udobrovoljena pirotehničkim i eksplozivnim bojama putem kojih umjetnik koristi kist u jednoj ritmičkoj hromatskoj igri. 'Sjena svjetlosti', ciklus iz kojeg potječu djela na ovoj izložbi, izvanredno vrednuje elemente prirode, naročito vodene ambijente", kazao je ambasador Di Ruzza.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da Ambasada Republike Italije već dugi niz godina svoju zemlju najbolje i najljepše predstavlja kroz prezentaciju njene umjetnosti u BiH.

"Ta naša dugogodišnja saradnja iznova omogućava gledaocima i posjetiocima Galerije nove susrete s Italijom, njenom tradicijom i kulturom. Umjetnost je most preko kojega se najlakše prevazilaze prepreke, kojih srećom, kada je u pitanju nama prijateljska Italija, nikada nije ni bilo", kazao je Krsmanović.

Claudio Malacerne rođen je 1956. godine. Živi i radi u Soave Mantovano (Italija). Slikar je koji se prevashodno posvetio crtežu prema kojem od samog početka gaji posebnu sklonost.

Već godinama učestvuje na mnogim značajnim sajmovima umjetnosti i izložbama u Italiji i Evropi. Izlagao je u čuvenim galerijama, Ransom u Londonu, Augustin u Beču, Kunstkontor u Nurnbergu, Spaeth u Koburgu, Menouar u Parizu i drugim.