Beograd
0

Počinju peti "Dani Sarajeva"

FENA
Beograd
Beograd
Koncertom Jadranke Stojaković u nedjelju će u Beogradu početi peti "Dani Sarajeva“ i trajat će do 7.maja.

Na pres-konferenciji u subotu u Beogradu, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije Maja Mićić posebno je istaknula zadovoljstvo što festival najavljuje predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR "Jedan Picasso“, nastala kao rezultat saradnje sarajevskih i beogradskih umjetnika.

Zamjenik gradskog sekretara za kulturu i predsjednik Odbora “Beograd 2020” Aleksandar Peković zahvalio je Inicijativi na saradnji i prilici da budu dio ovog festivala.

"Vi ste pametni i plemeniti i organizovali ste ove divne programe i svim gostima iz Sarajeva želim prijatan boravak u Beogradu", istakao je Peković i izrazio želju da se mladi ljudi sreću i da se kroz ovaj festival stvaraju nova prijateljstva.

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava i Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, festival se organizira u maju kao podsjećanje na mjesec u kojem je počela opsada Sarajeva.

Zahvaljujući umjetnosti koja lako prelazi granice, festival je vremenom izrastao u nezaobilazno mjesto susreta Beograđana i Sarajlija, na kojem se jezikom pozorišta, filma, fotografije i muzike obnavljaju stare i uspostavljaju nove veze, saopćeno je iz festivala "Dani Sarajeva".