Tradicionalna manifestacija
0

Počinje manifestacija "Bečke svečane sedmice"

FENA
U Beču će danas početi manifestacija "Bečke svečane sedmice" tokom koje će biti prikazana 41 produkcija iz 23 zemlje svijeta.

Ova tradicionalna umjetnička manifestacija datira još iz 1927. godine i prava je poslastica za ljubitelje pozorišne i muzičke umjetnosti, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.

"Svečane sedmice" počet će večeras na trgu ispred bečke Vijećnice nastupom Sinfonijskog orkestra državnog radija ORF, hora Arnold Scheonberg, solista Roberta Holla, Genije Kühmeier, Michaela Schadea i Iris Vermillion, specijalnih gostiju Bulgarian Voices Angelite, Lynne Kieran i Jazz hora Beč, te pobjedničkih horova takmičenja "Austrija pjeva".

Na svečanosti otvaranja horovi će zajedno otpjevati "Odu radosti".

Ideja vodilja ovogodišnje manifestacije je put oko svijeta, a u fokusu su umjetnost iz i o Japanu, Grenlandu, Kazahstanu, Kolumbiji, Maliju...

Među glavnim atrakcijama ovogodišnjih "Bečkih svečanih sedmica" je premijera Šekspirove "Dezdemone" inscenirana prema tekstu nobelovke Toni Morrison.

Muzički vrhunac manifestacije je trilogija posvećenu Verdiju koja će početi 29. maja u pozorištu "Theater an der Wien" izvedbom "Rigoletta" u režiji intendanta manifestacije Luca Bondyja i dirigenta Omera Meira Wellbera.

Trilogija će biti završena na "Bečkim svečanim sedmicama" 2013. godine na 200. godišnjicu rođenja italijanskog kompozitora.