Film Nedžada Begovića
0

Počelo snimanje filma "Jasmina"

Sarajevo-x.com
U Kaštel Starom u Hrvatskoj, ovih dana je počelo snimanje dugometražnog filma "Jasmina", kojeg režira sarajevski reditelj, Nedžad Begović. Dio snimanja će se odvijati u Drveniku, dok je završetak snimanja planiran u Sarajevu.

Jasmina je priča o nani Safi i njenoj unuci Jasmini, koje izlaze iz opkoljenog Sarajeva i odlaze u gradić na Jadranu. Njihov komšija, alkoholičar Stipe, pravi im svakodnevne probleme. U jednom od svojih astmatičnih napada, nemajući izbora, Safa zvoni "najgorem čovjeku na svijetu" na vrata i daje mu bebu.

 ''Jasmina je film o ljudskoj dobroti, o pozitivnim vibracijama, plemenitosti među ljudima. Jasmina čeprka po našim dušama, nudi nam vlastito preispitivanje i pomaže da pronađemo, prepoznamo i sagledamo pozitivizam i nadu koju u sebi nosimo" kaže reditelj filma, Nedžad Begović. 

U prvom danu snimanja pred kamerom su se našli glumci: Zijah Sokolović, Amina Begović i najmlađa članica ekipe, Amila Đikoli, devetomjesečna beba kojoj je reditelj povjerio naslovnu ulogu. U narednim danima pred kamerom će se naći Nada Đurevska, Aleksandar Seksan, Zlatan Zuhrić, Ilija Zovko, Mediha Musliović, Mirvad Kurić, Minka Muftić, Tanja Šojić, Edhem Husić.

Direktor fotografije na filmu je Almir Đikoli, a kostim potpisuju Hatidža Nuhić i Ina Arnautalić, scenografiju rade Vedran Hrustanović i Naida Begović, dok je muziku komponovao Enes Zlatar. Film se realizuje u produkciji SaGA pro. – Sarajevo, u saradnji sa MB produkcijom iz Kaštel Starog.