Tuzla
0

Počeli književni susreti "Cum grano salis"

FENA
Tuzla
Tuzla
Brojni književnici i ljubitelji knjige iz Europe i Amerike sudjeluju na 8. međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis".

Danas, prvog dana Susreta, književnici su u pratnji načelnika Tuzle Jasmina Imamovića posjetili Međunarodnu galeriju portreta i stalne postavke slika Ismeta Mujezinovića i Jamesa Haima Pinta te izložbu koja je postavljena u sklopu Međunarodnog bijenala portreta koji se od 25. kolovoza održava u Tuzli.

O kulturnoj povijesti Tuzle gostima je govorio načelnik Imamović, a o postavkama slika prigodnu riječ kazao je Ćazim Sarajlić, direktor Galerije portreta Tuzla.

Gosti su danas posjetili i kompleks Panonica i dva slana panonska jezera u centru Tuzle. Poslije podne u Narodnom pozorištu u Tuzli, bit će promovirana knjiga Ivana Lovrenovića i projekat www.knjiga.ba, gdje će u 20 sati predstavom Meše Selimovića u izvedbi Teatra Kabare Tuzla biti svečano otvoreni 8. međunarodni književni susreti "Cum grano salis".

Sutra je planirano održavanje niza promocija i svečana dodjela nagrade koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen 2007. godine na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U užoj je konkurenciji za ovu nagradu pet je romana, i to "Ludvig" Davida Albaharija, "Grad u zrcalu" Mirka Kovača, "Tragom zmijske košuljice" Josipa Mlakića, "Ruski prozor" Dragana Velikića i "Anastasia" Dalibora Šimprage. Nagrađeni autor dobit će statuu mastionica i pero i novčanu nagradu u od 7 000 konvertibilnih maraka.