Kultura
0

Počela Sedmica otvorenih vrata Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

Anadolija
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
Gazi Husrev-begova biblioteka (Foto: Klix.ba)
U novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, danas je počela Sedmica otvorenih vrata koja će trajati narednih šest dana.

Saradnica za odnose sa javnošću Gazi Husrev-begove biblioteke Šahsena Đulović kazala je za AA da posjetioci mogu da obiđu novu zgradu biblioteke, upoznaju njene fondove, odjeljenja.

“Također, u okviru Sedmice otvorenih vrata mogu pogledati dvije izložbe koje su trenutno postavljene. Jedna izložba je ‘Susreti’ Aide Abadžić-Hodžić. Imamo i izložbu ‘Blago koje traje’ autora Osmana Lavića i Fatime Tinjak”, pojasnila je Đulović.

Prema njenim riječima, tokom održavanja Sedmice ovorenih vrata bit će održana i promocija kataloga Gazi Husrev-begove biblioteke i projekcija najnovijeg dokumentarnog filma “Čuvar bošnjačkog naslijeđa” autorice Zehre Alispahić.

Autor izložbe “Blago koje traje” Osman Lavić kazao je za AA da se izložba sastoji od nekoliko segmenata.

“Prvi segment su najstariji rukopisi koji se nalaze u ovoj biblioteci. Treba istaknuti najstarije djelo Enciklopediju islamskih nauka od Muhameda al-Gazalija koja je prepisana 1.106. godine”, pojasnio je Lavić i dodao da su na izložbi izložena i djela bh. autora koji su pisali na orijentalnim jezicima.

Prema njegovim riječima, dio izložbe predstavljaju i rukopisi iz oblasti prirodnih znanosti.

“Htjeli smo istaći da ova biblioteka ne čuva samo literature vjerskog sadržaja nego da su tu prisutni rukopisi iz svih oblasti koje su se istraživale u vrijeme kada su nastajali rukopisi”, kazao je Lavić.

Izložbom su predstavljeni i dokumenti odnosno vlasničke bilješke vakifa od kojih se sastoji ova biblioteka, originalni dokumenti nastali u vrijeme osmanske vladavine u BiH, zatim najstariji prepis Gazi Husrev-begove vakufname.

Gazi Husrev-begova biblioteka trenutačno ima oko stotinu hiljada bibliotečkih jedinica, tačnije rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih dokumenata na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i još nekim evropskim jezicima.

Od toga više od 10.500 bibliotečkih jedinica čine kodeksi rukopisa sa oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterine, matematike, astronomije i drugih nauka.

Nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke svečano je otvorena prošle sedmice, čime je ova najstarija javna biblioteka na prostoru BiH dobila adekvatan prostor za smještaj njenih bogatih knjižnih fondova i građe, a građani Bosne i Hercegovine i istraživači iz cijelog svijeta primjerene uslove za korištenje bibliotečkih fondova i istraživačke radove.