Kultura
0

Plesnim grupama i vatrometom zatvara se "Sarajevska zima"

FENA
Uličnim teatrom Mashvatri, u kojem će učestvovati mnoštvo plesnih grupa iz osnovnih i srednjih škola, plesni klubovi i šetači, te spektakularnim vatrometom, za dva dana će biti zatvoren XXIII internacionalni festival "Sarajevska zima".

Ceremonija zatvaranja Festivala ujedno će nositi naziv "Korzo u nekom drugom gradu", što je program kojim će, nakratko, biti oživljen nekadašnji sarajevski korzo.

U preostalom trodnevnom programu predstavit će se još niz umjetnika, među kojima se posebno izdvaja nastup Barbare Hendricks i Magnus Lindgren kvarteta. Ova vrhunska svjetska interpretatorica u Sarajevo doputovat će večeras, a program "Billie's Blues" izvest će na sutrašnjem koncertu u BKC-u u 20.00 sati. Na repertoaru bit će pjesme čuvene Billie Holiday.

Magnus Lindgren kvartet čine Mathias Algotsson (klavir), Martin Hoper (akustični bas) i Jonas Holgersson (bubnjevi).

Kako je kazao na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu direktor Festivala Ibrahim Spahić, Barbara Hendricks izvest će u okviru specijalnog programa pjesmu "Bilo gdje – Sarajevo", za koju tekst potpisuje Mirsad Bećirbašić, kompozitorica je Rada Nuić, dirigent Dario Vučić, dok je za aranžman zadužen Sinan Alimanović. Koncert će pratiti hor Opere Narodnog pozorišta te internacionalni bend Sinana Alimanovića.

Na dan zatvaranja Festivala 21. marta tačno u ponoć u kafani "Parkuša" bit će zvanično otvorena i izložba karikatura Đoke Ninkovića.

Ninković je najavio da će biti izložena 43 rada, koliko dana i traje Festival, a posvećene su Gradu Sarajevu, Festivalu i gostima. Potpisane karikature dijelit će zainteresiranim građanima.

Na današnjem repertoaru je i dugonajavljivani program čiji je cilj očuvanje bh. tradicije – Veče sevdaha "Snijeg pade na behar na voće“. Nastupit će Zlata Praskač-Novalija, Zehra Deović, Edin Pandur, Vesna Hadžić, Emelin Fetić, Sanela Kalčo, Abdulah Lemeš, Zulfo Bota, Faruk Repovac i specijalni gosti. Koncert bit će održan u Domu policije u 20.00 sati.

Na sceni CDA večeras bit će održan i program savremenog plesa pod nazivom "Sjajno samo unutra i bez“. Autor i izvođač je Dragana Alfirević, dok muziku i vizuelne efekte potpisuje Vedran Vučić. Program bit će popraćen i razgovorom o savremenom plesu u 21.30 sati, nakon programa.

Sutrašnji program donijet će i završetak Sedmice japanskog klasičnog filma te nastup Beogradske filharmonije u Sarajevu, nakon 29 godina.