GDS BiH
0

Pismo podrške Narodnom pozorištu Mostar

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Članovi Savjeta za obrazovanje, nauku i kulturu GDS BiH pozivali su danas sve odgovorne institucije vlasti u BiH da odmah pristupe rješavanju problema vezanih za djelovanje Narodnog pozorišta Mostar.

Potrebno je da bez odlaganja nadležni organi preuzmu odgovornost za realizovanje osnivačkih obaveza i prava, prije svega Grad Mostar i HNK prema Narodnom pozorištu Mostar, navode u svom saopćenju.

Odgovarajuće institucije Bosne i Hercegovine moraju zaštititi slobodu stvaranja i podržati vrhunsko umjetničko i kulturno stvaralaštvo jedne od najznačajnijih institucija kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Narodnog pozorišta Mostar koje ove godine obilježava 60 godina svog postojanja i rada. Niko nema pravo da onemogućava rad umjetnika i institucija kulture koja je dala nemjerljiv doprinos afirmaciji ne samo Mostara i Hercegovine, nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Narodno pozorište Mostar uprkos ekonomskoj krizi i svim teškoćama kroz koje prolazi i bh. društvo godinama istrajava u svojoj kulturno-umjetničkoj misiji zahvaljujući prije svega pozorišnim ljudima, umjetnicima, publici i javnosti kojoj je stalo do toga da sačuva ovaj dragocjeni hram umjetnosti.

Oni pozivaju sve odgovorne predstavnike institucija u Mostaru i Bosni i Hercegovini da poštuju potpuno opravdane zahtjeve Narodnog pozorišta Mostar i za konačno rješavanje statusa ove institucije i omogućavanje nastavka njenog rada u plemenitoj i nadasve važnoj misiji ne samoza kulturu i umjetnost, već i za obrazovanje i razvoj mladih, ali i svih generacija našeg društva.

U Bosni i Hercegovini danas je kultura i umjetnost ponižena i gaze se prava svakog našeg građanina na kulturu, jer se kultura tretira kao potrošnja, a ne kao strateška osnova za ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje. Zemlje koja ima ogroman problem sa nepismenošću, zaostajanjem u oblasti obrazovanja i dramatično gubljenje koraka sa državama u okruženju i Evropom. Zemlja talenata, vrhunskih stvaralaca trpi nedopustive restrikcije u oblasti kulture i umjetnosti čime se direktno urušavaju i naši programi razvoja koji jedino mogu biti zasnovani na znanju, obrazovanju, nauci i kulturi, stoji u pismu.