Kultura
0

Philip Roth dobitnik prve "Nagrade Saul Bellow"

FENA
Philip Roth; Foto: AP
Philip Roth; Foto: AP
Književne nagrade nisu nikakva novost za Philipa Rotha, ali njegova posljednja nagrada uistinu je posebna: prva ikada dodijeljena nagrada PEN/ Saul Bellow za američki roman, vrijedna 400.000 dolara, nazvana po dobitniku Nobelove nagrade i jednom od Rothovih najbližih prijatelja i književnih junaka.

"Po mom mišljenju, Saul Bellow i William Faulkner čine kičmu američke književnosti 20. stoljeća", izjavio je Roth za Associated Press.

"Početni izbor Philipa Rotha postavlja veoma visok standard i temelj za uspostavu ove nagrade kao jedne od najuglednijih nagrada američke književnosti", navodi historičar i donedavni predsjednik američkog PEN-a Ron Chernow u izjavi koju je objavio Američki centar za međunarodne književne organizacije.

Nagradu Saul Bellow, koja je zvanično objavljena u ponedjeljak, inicirana je tokom Chernowljevog vremena na mjestu predsjednika PEN-a, čiji je jednogodišnji mandat istekao u martu. On je odbio tražiti reizbor, pozivajući se na lične razloge, a naslijedila ga je književnica Francine Prose.

Sedamdesetčetverogodišnji Roth, poznat po romanima kao što su "Portnoyeva žalba" i Američka pastorala", dobio je Pulitzerovu nagradu, nagradu Nacionalnog udruženja književnika, Nacionalnih književnih kritičara i nagradu Circle. Nedavno je postao trostruki dobitnik PEN/Faulknerove nagrade za knjigu "Svaki čovjek", roman o bolesti i smrtnosti, djelimično inspirisan i smrću Saula Bellowa u aprilu 2005.

Među brojne klasike Bellowa spadaju "Henderson, kralj kiše, "Herzog", i "Zgrabi dan". U svojoj izjavi, Roth je izdvojio Bellowljev izuzetni prvijenac "Avanture Augije Marcha", koji je prvi put objavljen u 1953.

"Bellowljeve `Avanture Augieja Marcha' najvažnija su knjiga objavljena na engelskom jeziku u drugoj polovini 20. stoljeća", izjavio je Roth.

"To tvrdim ne samo zbog divljenja prema njenim zapanjujućim književnim vrijednostima nego i zbog njenog širokog uticaja na svaku knjigu iz tog perioda napisanu od bilo kojeg sjajnog romanopisca, ne samo u Americi nego i širom engleskog govornog područja. Kako bih mogao biti drugo osim uzbuđen kada primam nagradu koji nosi ime Saula Bellowa?", kazao je.

Nova PEN nagrada, uspostavljenu u saradnji s Fondacijom Bellow, bit će davana svake dvije godine i omogućena je grantom književnice i filantropa Evelyn Stefansson Nef.

O nagradi će glasati komisija od troje članova PEN-a ili "osoba sličnih kvaliteta" i ići će "uvaženom živućem američkom književniku ili romanu čiji oblik rada na engleskom jeziku posjeduje kvalitete izuzetnosti, ambicije i obim postignuća tokom karijere koji svrstava njega ili u nju u najviši rang američke književnosti".

Bellowljeva udovica, Janis Bellow, jedna od ovogodišnjih članica žirija, navodi u izjavi koju je objavio PEN: "Moj suprug bio bi itekako zadovoljan da sazna da je Philip Roth dobitnik prve nagrade Saul Bellow. Ja sam, naravno, oduševljena što PEN odaje počast mom suprugu uspostavljanjem te nagrade".

Vezani članci