Obilježavanje 8. marta
38

Performansom "Clara Zetkin i Rosa Luxemburg" mostarske glumice oživjele poznate revolucionarke

G. Š.
U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena u Mostaru je danas održan performans "Clara Zetkin i Rosa Luxemburg" u Mepas Mallu gdje su mostarske glumice Amela Kreso i Fatima Kazazić Obad oživjele poznate revolucionarke Claru Zetkin i Rosu Luxemburg.

Uz oživljavanje lika i djela poznatih revolucionarki u Mostaru je obilježavanje 8. marta bio povod i za razgovore o položaju žena , gdje je kazano da je ono što su Clara Zetkin i Rosa Luxemburg govorile prije stotinu godina primjenjivo i danas, jer borba za prava žena još traje.

Performans koji je održan u organizaciji Inicijative građanki i građana Mostara svojim prisustvom je podržao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Julian Reilly.

Tekstove koje su danas govorile mostarske glumice pripremila je profesorica historije Alma Pelo Zagorčić, članica Inicijative koja je performans organizovala uz podršku Fondacije Friedrich Ebert i Grada Mostara.

"Cilj nam je da ovim performansom na jedan specifičan način oživimo dvije ikone borbe za prava žena koje su pomalo zaboravljene tj. njihova borba za prava žena stavljena je u neki drugi plan. I baš iz tog razloga, što smo zaboravili njihove zasluge, danas su Clara i Rosa govorile o ravnopravnosti, pravima žena, socijalnoj pravdi, solidarnosti, prvu na porodiljno odsustvo. Govorile su govore koji su stari više od 100 godina ali su vrlo aktualni i ovovremenski. Današnji dan bi u principu trebao slaviti ostvarivanje ravnopravnosti žene u svim segmentima društva, a ne da je sveden na jednu poklonjenu flašicu parfema", istakla je Pelo Zagorčić.

Izvršna direktorica Inicijative građanki građana Mostara, Ifeta Ćesir Škoro je pročula da žene trebaju biti inspiracija jedna drugoj i da od žena iz prošlosti možemo puno toga naučiti o borbi za ženska prava i jednakost u društvu.