Kultura
0

"Ovo je Jonesko, budalo" ponovo u SARTR-u

Sarajevo-x.com
Predstava "Ovo je Jonesko, budalo", u režiji Ferida Karajice, bit će odigrana na sceni SARTR-a u petak, 6. maja, sa početkom u 20 sati.
U predstavi igraju: Snežana Alič, Sonja Goronja, Maja Salkić, Irma Alimanović, Adnan Hasković, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Kompilacija Ionescovih tekstova (Pozdravi, Masakrarije, Čovjek s koferima, Putovanje u svijet mrtvih i Vikont) struktuirana je u novu dramsku formu s namjerom da teatar prekine svoju šutnju (umjetničku, intelektualnu, a ponajviše ljudsku) i iskoristi gotovo zaboravljeni krik pisca kao upozorenje svima nama da razmislimo, da nam ne bude svejedno, da se pokrenemo, da glasno reagiramo i učinimo sve u smjeru očuvanja dostojanstva i ljudskog življenja.

SARTR naslovom "Ovo je Jonesko, budalo" (replika na čuveni grafit) želi afirmirati kulturni identitet Sarajeva kao grada prepoznatljivog (svakodnevno se manje) po svojoj urbanoj kulturi, lucidnoj duhovitosti, kritičkoj opservaciji i slobodoumlju.

Predstava je prošle godine predstavljena beogradskoj publici u okviru festivala "Dani Sarajeva u Beogradu", a nedavno je gostovala u Francuskoj u sklopu Festivala savremenog plesa West Were.

Rezervacije ulaznica na telefone 033 664 070 i 061 434 846.