CKA ChaRlama
0

FOTO+VIDEO / Otvorena izložba Wojtyla u Sarajevu

FENA/Sarajevo-x.com
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
U prostorima CKA ChaRlama u sarajevskoj Skenderiji večeras je otvorena izložba crno-bijelih fotografija Kemala Hadžića pod nazivom "Wojtyila u Sarajevu", koje su nastajale tokom opsade Sarajeva.

Fotografije svjedoče o dolasku Pape Ivan Pavla II u Sarajevo za koga su Sarajlije vjerovale da je spasitelj, a fotografije pričaju priču o atmosferi u kojoj je bio tada opsjednuti grad, jer su prema riječima Hadžića, ljudi očekivali mnogo, a desilo se ništa.

Kako je u izjavi za Fenu kazao sam autor izložbe, ovo je njegova treća samostalna poslijeratna izložba, a ova serija fotografija postavljena je prvi put iako je nastala još prije 14 godina, krajem augusta i početkom septembra 1997. godine.

"Napravio sam i fotografiju na kojoj su jedan pored drugog postavljeni Valter i papa kao dva osloboditelja Sarajeva, a ispod njih dvojice pisalo je 'zli dječaci' naravno u pozitivnom smislu", ispričao je Hadžić, koji za sebe kaže da nije čovjek od mnogo riječi.

Na pitanje zašto se ovako dugo čekalo na izložbu fotografija koje su nastale prije 14 godina, Hadžić je kazao osim što je nedostajalo vremena i novca, on je umjetnik čiji materijali moraju 'odstajati' jer je potrebno da napravi vremensku i emocionalnu distancu kako bi znao da li te fotografije zaslužuju ili ne zaslužuju da budu predstavljene javnosti.

Recitiranjem pjesme o papi izložbu je otvorio pjesnik Ahmed Burić, a o autoru i izložbi govorila je Nermina Zildžo, historičarka umjetnosti koja je naglasila da su Sarajlije trebale vidjeti ovu nezaboravnu izložbu, jer još ima mnogo fotografa koji nisu pokazali šta su napravili u ratu.

Kemal Hadžić pripada najplodonosnijoj generaciji bh. fotografa koji su se pojavili osamdesetih godina prošlog vijeka, a bio je član umjetničke grupe "Zvono". Tokom godina opsade Sarajeva snimio je neke od najpotresnijih fotografija koje svjedoče o tom vremenu. Poslije je otišao je u egzil i već 14 godina živi i radi u Phoenixu, Arizona, SAD.

Papa je u Sarajevo došao 12. aprila 1997. godine, a plakate o njegovom dolasku bile su izlijepljene na svim mogućim mjestima od porušenih zgrada, do kontejnera preko trafostanica i na mnogim drugim mjestima gdje slika Svetog oca nije trebala da bude.

Izložba, koja nudi više od 25 fotografija, bit će otvorena mjesec dana.