Kultura
6

Otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji Počitelj

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Izložba radova nastalih tokom ovogodišnje Međunarodne likovne kolonije u Počitelju, koja je stavila fokus na umjetničko sagledavanje hercegovačkih gradova iz osmanskog perioda ukazujući na neprolazne ljepote bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, otvorena je večeras u sarajevskoj Galeriji "Preporod".

Izloženo je oko 30 radova 19 umjetnika iz sedam zemalja svijeta koji su u Počitelju našli inspiraciju za koju mnogi kažu da je jedinstvena i bez obzira koliko puta došli u Počitelj u njemu otkrivaju novi izvor emocija.

Izložbu je otvorio direktor Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" prof. dr. Senadin Lavić kazavši da je ova Galerija postala prepoznatljiv kulturni simbol u Sarajevu zahvalivši učenicima kolonije što su učestvovali u slikarsko-duhovnom putovanju kroz Hercegovinu. Generalni sponzor kolonije bila je Turska razvojna agencija (TIKA).

Direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc na otvaranju izložbe kazao je da TIKA pored podržavanja ekonomskih i obrazovnih projekata u BiH podržava i kulturne projekte dodajući da je osmanska kultura različitosti u BiH vidjela kao bogatstvo i dinamiku koja se šiti, a ne sputava.

Voditeljica Galerije "Preporod" i učesnica kolonije Mirsada Baljić izjavila je večeras za Fenu da iako ponekad umjetnici imaju stvaralačku kočnicu, kada dođu u Počitelj sve bude drugačije, a svjetlost, nebo i kamen u Počitelju nikoga pa ni umjetnike ne ostavlja ravnodušnima.

"Ovogodišnja peta likovna kolonija dala je mogućnost da se nizom putovanja kroz gradove Hercegovine - Mostar, Počitelj, Blagaj, Stolac, Buna i drugi oslikaju očima umjetnika", dodala je Baljić.

Likovni umjetnik Smail Bato Bostandžić kaže za Fenu da je u koloniji bio samo dva dana, ali je za ta dva dana uspio izraditi dvije izvrsne slike, jer je za njega Počitelj neiscrpan izvor inspiracije i zbog toga privlači umjetnike.

On dodaje da je razmjena iskustava među umjetnicima čar svake kolonije pa tako i počiteljske i kaže da je u početku bilo problema s pritiskom na umjetnike, jer sama činjenica da pritišćete umjetnika da nešto stvara u startu promašaj, ali kroz razgovor s umjetnicima pritisak opada.

Umjetnik iz Novog Paraza Mehmed Slezović kaže za Fenu da već drugi put učestvuje na počiteljskoj koloniji, a ona je za njega početak dubljeg otkrivanja značenja i simbolike Počitelja u bosanskom makrokosmosu.

"Umjetnik pri svakom susretu s Počiteljem doživi, otkrije i vidi nešto novo što se reflektira na slikama koje nastaju u radu kolonije, a onda se pokažu na izložbama. Međutim, duboko više od toga je ono što umjetnik iz Počitelja ponese sa sobom", naglašava Slezović.

Izložba će za ljubitelje slikarskog izričaja biti otvorena do 23. juna.