Kultura
9

Otvorena izložba o kulturnom i prirodnom blagu Mađarske pod zaštitom UNESCO-a

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasada Mađarske u Sarajevu i Galerija Bela Vida priredili su večeras u Sarajevu izložbu panoa kulturno-historijskog naslijeđa te zemlje koje je uvršteno na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izložbom "Naša svjetska baština" predstavljeno je osam kulturno-historijskih spomenika i područja Mađarske koja su na UNESCO-voj listi, dok je Galerija Bela Vida priredila modernu interpretaciju uređenja interijera iz perioda ugarskih kraljeva.

Postavku je otvorila zamjenica mađarskog ambasadora Gyenge Aniko koja je istaknula da ovom izložbom Ambasada Mađarske želi predstaviti svjetsku baštinu na njenom tlu koja oslikava kulturalno i prirodno blago te zemlje.

"Mađarska ima osam područja na UNESCO-voj listi, a među njima je i Budimpešta u kojoj se svjetskom baštinom smatra Budimski dvorac zajedno s panoramom i obalom Dunava, kao i glavna ulica Budimpešte. Također, tu je i tokajska regija, čuvena vinska regija u Mađarskoj", istaknula je ona, naglasivši da je namjera postavke privući što više turista u tu zemlju.

Izložba će u holu Importanne centra biti otvorena dvije sedmice.