Brusa bezistan
0

Otvorena izložba "Mladi voljenom gradu"

FENA
"Mladi voljenom gradu" naziv je tradicionalne izložbe likovnog stvaralaštva mladih Kantona Sarajevo koja je otvorena danas u Brusa bezistanu, depadansu Muzeja Sarajeva, u okviru obilježavanja Dječije nedelje.

U galerijskom prostoru Brusa bezistana izloženo je 107 radova iz 82 ustanove na području KS. Riječ je o djeci iz 24 vrtića JU "Djeca Sarajeva", te učenicima iz 46 osnovnih i 12 srednjih škola.

Tu su uključena i djeca s posebnim potrebama iz ustanova "Mjedenica", "Vladimir Nazor", Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju te Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

Radovi, rađeni za oblast vajarstva i skulpture, odlikuju se dječijom maštom, te se mogu vidjeti različiti oblici i figure, boje i materijali, kao i namjene. Rađeni su u različitim tehnikama, te kao realistični i imaginarni oblici.

Izložbu je otvorio stručni savjetnik za likovnu kulturu u Ministarstvu obrazovanja i nauke KS Fikret Lukač, istaknuvši da radovi pokazuju velike kreativne mogućnosti djece, te da su tema i tehnika rada bili slobodni.

On je naveo da je riječ o 32. izložbi "Mladi voljenom gradu", te da svaka od njih predstavlja istinski dječiji spektakl.

"Ova je izložba prije pet godina bila mnogo bogatija, s više sadržaja, ali je posljednih godina sve dosta reducirano zbog nedostatka finansijskih sredstava. Ovdje je riječ o jednim od najvažnijih faktora kojim se moramo ponositi, jer ove radove svrstavamo u najviše umjetničko stvaralaštvo", kazao je on.

Svi se radovi odnose na školsku 2009/2010. godinu, dok je za narednu izložbu izabrana oblast grafike.

Izložbu organiziraju Ministarstvo za obrazovanje i nauku KS i Prosvjetno-pedagoški zavod KS.