Sarajevo
0

Otvoren internacionalni Hegelov kongres

FENA
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu večeras je otvoren XXVIII internacionalni Hegelov kongres za koji je prijavljeno oko 200 predavača iz Bosne i Hercegovine i svijeta.

Taj znanstveni skup trajat će do 19. septembra, a istaknuto je da će to biti jedan od najvećih filozofskih skupova u BiH po broju sudionika i temama kojima će se baviti.

Najeminentniji istraživači Hegelovog djela govorit će o tome šta je moderna danas, koje su njene perspektivne i šta je to što moderna svijeta danas određuje.

Na kongresu će se pokazati ono što je savremeni diskurz filozofije i u čemu se filozofija pojavljuje kao utemeljiteljica savremenog svijeta.

Samir Arnautović sa Univerziteta u Sarajevu istaknuo je značaj ovog skupa posebno za mlade ljudi jer će u Hegelovom godišnjaku (Hegel Jahbuch), kod jednog od najvećih izdavača u oblasti filozofskih i duhovnih znanosti u Evropi, Akademiji Verlag, biti objavljen zbornik radovi predavača s ovog skupa. To će im omogućiti pristup referentnim listama koje su prepoznatljive u cijelom svijetu i garantirati da će biti pozivani na druge kongrese i skupove širom svijeta.

Organizator Internacionalnog Hegelovog kongresa su Filozofski fakultet Theoria i Univerzitet u Sarajevu, a predavanja će biti održavana u Rektoratu Univerziteta i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Izlagači će u toku skupa govoriti o njihovim posljednjim istraživanjima i novim hipotezama koje čine okosnicu današnje filozofske misli, a kongres je koncipiran na principu plenarnih predavanja i rada u sekcijama.

Kongres je otvorio Walter Jaeschke s Ruhr - Univerziteta u Bochumu (Njemačka) predavanjem o temi "Između razuma i povijesti - Hegel o osnovama prava", a prisutne su pozdravili predstavnici akademske zajednice BiH, resornog ministarstva i organa vlasti.