Kultura
621

Otvoren 3D ulični festival Beton Fest u Sarajevu pod motom "Naslikajmo mir"

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pjesmom, muzikom i uličnim 3D crtežom planete Zemlje s bijelim golubovima mira u Sarajevu je otvoren festival anamorfne 3D ulične umjetnosti Beton Fest. Ovogodišnja parola festivala je "Let's paint peace", a povodom 20. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvi crtež osvanuo je na platou ispred Katedrale Srca Isusova, a već od sutra festival se širi na brojne lokacije u gradu.

Ovogodišnji Beton Fest je najveći do sada i u njemu učestvuje veliki broj umjetnika iz BiH ali i iz evropskih zemalja (Francuska, Italija, Njemačka, Rumunija i Hrvatska).

Umjetnici već sutra oslikavaju 3D mural i ostale 3D slike na Ferhadiji, Trgu Djece Sarajeva i na Titovoj ulici. Prvi put će Beton Fest raditi zidne murale, a planirano ih je ukupno četiri.

Osim ulične umjetnosti planirani su i drugi sadržjai poput projekcije dokumentarnog filma o Street artu u svijetu "Gesso", druženje sa velikim zvijezdama Beton Festa, te koncerti.

"Ove godine smo se istinski potrudili da festival podignemo na potpuno novi nivo, pa smo se upustili u neke aktivnosti koje do sada nismo radili. Tako će ove godine naš specijalni gost biti hrvatski umjetnik, interesantnog pseudonima – Lonac, koji će oslikati mural na zgradi Srednje ekonomske škole u Sarajevu što je veliki iskorak u nepoznato za nas, ali vjerujemo u uspjeh. Pored njega, u Sarajevo dolaze brojni renomirani umjetnici poput Giovanne La Pietra, Tony Cuboliquido, Lele Cosmo, Vera Bugatti, Magali Savary, inače pobjednica francuskog festivala 3D umjetnosti koja je za nagradu dobila priliku da posjeti naš festival, te mnogi drugi umjetnici, njih 18 ukupno. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez generalnog pokrovitelja Hypo Alpe Adria Banke, te naših strateških partnera i prijatelja festivala: Jagermeister, Cementare Kakanj, Red Bull, No+Vello i Vegge restorana", rekao je Adis Nović, PR festivala.

Festival se nastavlja do nedjelje, 30.8. i biće na lokacijama BBI, Trg djece Sarajeva, Vječna vatra, Sarajevska Tržnica, a za vikend Vilsonovo šetalište, dok će svaku večer biti propraćeno zabavnim sadržajem i nezaboravnim zabavama na koje su svi dobrodošli.

Posljednja dva dana aktivnosti će biti održane na Vilsonovom šetalištu.

Generalni pokrovitelj Beton Festivala je Hypo Alpe Adria Banka, a strateški partneri i prijatelji projekta su: Jagermeister, Cementare Kakanj, Red Bull, No+Vello i Vegge restoran.