Srebrenici
0

Otvaranje pozorišne sale veliki događaj

FENA
Italijanska Kooperacija za razvoj realizirala je u Srebrenici pilot projekt podrške razvoju komunikacija i kulture. Kroz razne aktivnosti, pomognuto je desetak nevladinih organizacija koje okupljaju mlade, a najviše sredstava, oko 40.000 eura, uloženo je u adaptaciju kino i pozorišne sale Kulturnog centra.

Najzaslužnija za realizaciju ovog projekta je italijanska glumica Roberta Biagiarelli, koordinatorica ove organizacije za Bosnu i Hercegovinu, koja je za Fenu izjavila:

"Više puta sam dolazila u Srebrenicu i vidjela da je pozorišna sala devastirana. Pošto se bavim glumom oko 20 godina, emotivno sam vezana za pozorište i za mene je prioritet bio da salu uredimo i opremimo. Ovo je za mene veliki događaj. Sada je ovdje sasvim drugačije i dvorana je spremna da se u njoj organiziraju predstave i manifestacije evropskog nivoa.

Kooperacija za razvoj nastavit će realizaciju projekata i u Kulturnom centru uredit će još nekoliko prostorija i pružiti finansijsku potporu za opremanje Muzeja i Narodne biblioteke."