Kultura
0

"Osvojena tajna" u čast 90. godišnjice od rođenja Maka Dizdara

FENA
U prisustvu mnogobrojnih književnka, osoba iz javnog i kulturnog života i poštovalaca riječi i djela Mehmedalije Maka Dizdara danas je u Galeriji "Mak" otvorena izložba "Osvojena tajna" u povodu 90. godišnjice od rođenja ovog istaknutog bh. stvaraoca.

Organizator izložbe Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH prema riječima direktorice ove kulturne institucije i autorice izložbe Medhije Maglajlić, godinama arhivira i prikuplja sve relevantne informacije o Dizdaru, njegove rukopise, zapise i fotografije.

"Izložba je naš izraz poštovanja prema neumornom stvaraocu i vizionaru Maku Dizdaru. Na jednom mjestu objedinili smo njegova djela, njegove fotografije iz života i fotografije njegovih savremenika i prijatelja. S ponosom smo je nazvali "Osvojena tajna" jer je njegovo remek djelo 'Kameni spavač' uistinu otkrio mnoge tajne" izjavila je za Fenu Maglajlić.

Raskošnosti izložbe koja će uGaleriji "Mak" biti postavljena do 7. novembra doprinijeli su i likovni stvaralac akademik Dževad Hozo koji je izradio grafičke listove za ovu izložbu.

Na izložbi je predstavljena i antologija pjesama Maka Dizdara koje je svojevremeno ispisao rukom slikar Vlado Vojnović.

Mehmedalija Mak Dizdar rođen je 17. oktobra 1917. godine u Stocu. Završio je gimnaziju u Sarajevu te sarađivao s tadašnjim sarajevskim listovima "Jugoslovenski list", "Jugoslovenska pošta", "Pregled", "Gajret", "Novi behar" pišući poeziju koju je uobličio u zbirku pjesama "Vidovopoljska noć" 1936. godine. Svoje najznamenitije djelo "Kameni spavač" napisao je 1966. godine. Umro je 1971. godine u Sarajevu.