Kultura
0

Orhan Pamuk odgodio put u Njemačku

FENA
Turski romansijer Orhan Pamuk, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2006. godinu, odgodio je odlazak u petak u Njemačku, izjavio je u srijedu njegov njemački izdavač Hanser, ne navodeći razloge za ovakvu odluku.

Pamukovo putovanje je odgođeno, saopćila je press-služba minhenskog izdavača odbivši da potvrdi informaciju iz dnevnog lista Koelner Stadt Anzeiger od srijede, prema kojoj je Pamukovo putovanje odgođeno iz sigurnosnih razloga.

Orhan Pamuk je trebalo da u petak bude proglašen za počasnog doktora Slobodnog berlinskog univerziteta, a zatim da čita odlomke iz svojih djela u Hamburgu, Koelnu, Muenchenu i Stuttgartu.

Književniku je nedavno prijetio smrću jedan od osumnjičenih za ubistvo turskog novinara jermenskog porijekla Hranta Dinka. Dvdesetšestogodišnji Yasin Hayal, koji je snabdio oružjem ubicu novinara, kazao je ulazeći u sud da "Orhan Pamuk treba da se pripazi" 24. januara.

Prema sigurnosnim izvorima na koje se pozivaju njemačke novine, prijetnja se odnosi na sva putovanja autora "Snijega" i "Crne knjige" koji je meta nacionalističkih turskih miljea zbog svojih stavova o kurdskom konfliktu i jermenskom pitanju.