Kultura
0

OFF MESS počinje izložbom Brace Dimitrijevića

Sarajevo-x.com
U okviru 50. Međunarodnog teatarskog festivala MESS održat će se raznovrstan prateći program pod nazivom OFF MESS. Od 15. do 31. oktobra 2010. održat će se brojni koncerti, izložbe, promocije, video-projekcije, predstave, kojima će biti upotpunjeno slavljeničko jubilarno izdanje 50. Festivala MESS.

"Posebno nam je zadovoljstvo što će se prateći program OFF MESS otvoriti izložbom našeg najznačajnijeg međunarodno priznatog umjetnika Brace Dimitrijevića 'Budućnost posthistorije', koju su do sada mogli vidjeti samo posjetioci Venecijanskog bijenala", istakao je Nihad Kreševljaković, izvršni producent Festivala MESS, te dodao da je ovogodišnji prateći program najraznovrsniji do sada.

U povodu jubileja Festivala MESS, Ars Aevi i Braco Dimitrijević, u saradnji sa Gradom Sarajevom i Kantonom Sarajevo, predstavljaju ovu izložbu u centralnom sarajevskom spomeniku historije i kulture, Vijećnici. U istom prostoru na gornjem spratu istovremeno će biti postavljena izložba te promovirana knjiga pod naslovom "U potrazi za izgubljenim identitetom", fotografa Zijaha Gafića.

Od ostalih sadržaja iz OFF MESS programa, posebno treba izdvojiti i programe posvećene sjećanju na velike reditelje i pozorišne umjetnike kao što su Giorgio Strehler, Klaus Michael Gruber i Aillaud Gilles... OFF MESS će publici ponuditi i predstavu "Hodnici žuti, purpurni, plavi", koju realizira Radionica Integracije iz Srbije, nastalu iz ideje da osobe sa invaliditetom budu neposredni učesnici i kreatori programa. Također, bit će održan i drugi dio radionice Anne Newel "We Are Not Afraid" u okviru projekta Belfast Sarajevo, koji je predstavljen na ovogodišnjem Modulu Memorije.

"Vrlo važan dio Festivala MESS je i njegov vizuelni identitet, iza kojeg već 13 godina stoji dizajnerski tim agencije Fabrika. Zbog toga nas posebno raduje što ćemo u galeriji Java od 18. do 31.10. predstaviti plakate Festivala od 1997. do danas", najavio je Kreševljaković.

Povodom ovog značajnog jubileja, Festival MESS će svojoj publici u zvaničnom i u pratećim programima ponuditi 50 teatarskih ostvarenja, te druge sadržaje.