Preminuo 17. augusta
32

Održana komemoracija za Marka Vešovića: Pjesnik kojeg su u ratu na ulici zaustavljali zbog hrabrosti

N. O.
Komemoracija za Marka Vešovića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Komemoracija za Marka Vešovića (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Narodnom pozorištu danas je održana komemoracija za književnika Marka Vešovića koji je preminuo 17. augusta u Sarajevu.
Komemoraciju su organizovali P.E.N. Centar u BiH i Društvo pisaca u BiH, a na njoj su se prisutnima obratili Asmir Kujović, Enver Kazaz i Nenad Tanović.

"'Sve smrti su prijatelja nagle'", napisao je Marko Vešović u jednom svome stihu. I mada su danima pred njegov odlazak pristizale obeshrabrujuće vijesti iz bolnice, do kraja smo vjerovali i potajno se nadali da će Marko preživjeti strijele opakih bolesti, kao što je tokom minulih decenija nalazio snage da, kako sam reče u jednoj pjesmi, mnoge aždaje pobije 'kopljima od kartona'", započeo je svoj govor bh. književnik Asmir Kujović.

Napomenuo je kako je 17. augusta otišao jedan od najvećih pjesnika koje smo imali i jedan od najvećih pjesnika našeg jezika, briljantan esejista, pripovjedač, polemičar, prevodilac, romansijer, vrhunski znalac i tumač poezije.

"Bosanskohercegovačka poezija s njim je izgubila i svog najboljeg i najkompetentnijeg čitaoca", poručio je.

Istaknuo je i njegovu ljudsku veličinu i moralne principe te da su ga za vrijeme rata mnogi stariji sugrađani sa suzama u očima zaustavljali na ulici samo da bi mu zahvalili na hrabrim tekstovima koje je objavljivao.

Enver Kazaz (Foto: I. Š./Klix.ba)
Enver Kazaz (Foto: I. Š./Klix.ba)

Enver Kazaz kazao je kako je Marko Vešović prije svega bio pjesnik, a potom štošta drugo.

"Polemičar, esejist, politički komentator, publicist, ali Marko Vešović je pjesnik koji je obilježio prelaz milenija na policentričnom štokavskom jeziku i koji je vrativši se klasičnom stihu, rimi i metru, vratio nas sve na području našeg zajedničkog jezika onom što je postavio kao temelj versifikacije Tin Ujević", poručio je.

Vešović je preminuo 17. augusta, a sahranjen je 21. augusta na Groblju Sv. Josip u Sarajevu.

Na posljedniji počinak književnika su ispratile i mnoge ličnosti iz javnog života kao što su Jasna Diklić, Zlatan Fazlić Fazla, Strajo Krsmanović i mnogi drugi.

Vešović je iza sebe ostavio brojna djela, pjesme i priče koje će se iščitavati i u budućnosti.

Tokom osamdesetih, ali i devedesetih godina prošlog stoljeća, Vešović je objavio niz zbirki pjesama i poezije. Brojna djela ostala su aktuelna i do danas, a Vešovićeva životna priča i njegov odnos prema poeziji, ali i životu postavio ga je na posebno mjestu u bosanskohercegovačkoj, ali i regionalnoj književnosti.

Iako je rođen u Crnoj Gori veliki dio života Vešović je bio vezan upravo za Sarajevo. Nakon završene gimnazije u Bijelom Polju, Vešović upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu, a nakon toga i postdiplomski studij na Filološkom fakultetu u Beogradu. Vešović je preminuo u četvrtak u 78. godini života.