Kultura
73

Odnos prema bh. historiji: Vrijedni "magijski" tekst iz 16. vijeka bio fiksiran selotejpom

Piše: I. P.
Kunovski zapis
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici donijela je devet odluka o proglašenju određenih dobara nacionalnim spomenicima.

Među njima su dvije nekropole stećaka čime Komisija nastavlja rad na zaštiti jedinstvenih srednjovjekovnih grobova, jedna je u Kutuzeru kod Srebrenice, a druga na lokalitetu Han na Hreši. Također, tu je nekoliko objekata narodne kulture, a jedan od njih je Čamdžića kuća u Općini Lukavac koju karakteriše drvena konstrukcija i "čardak među rogovima". Drugi objekat je drvena džamija u Tuholju u Općini Kladanj iz 18. vijeka.

Nacionalnim spomenikom proglašeno je malo Jevrejsko groblje u Jajcu koje svjedoči o jevrejskoj zajednici u tom području, koja je ubijena i protjerana tokom Drugog svjetskog rata.

Na Listu ugroženih spomenika uvrštena su dva dobra. Riječ je o Kunovskom zapisu i Starom gradu Rmnju.

Kunovski zapis je ćirilični tekst koji se čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu od početka 20. vijeka. Radi se o neobičnom tzv. magijskom zapisu u kojem su kombinovane molitve i imena onih koji te molitve polažu na papiru koji je bio umotan u drugi papiri, zaštićen voskom i postavljen u zemlju. Nađen je kod Foče i datiran je u rani 16. vijek, a funkcija mu je bila da zaštiti usjeve od nepogoda.

Zapis je na listu dospio zbog neadekvatne prezentacije – '70-ih godina papir je postavljen na kartonsku podlogu koja ugrožava papir, ali i tintu, a sve je pričvršćeno selotejpom. Komisija apeluje na federalne vlasti da što prije izvrše uklanjanje selotejpa i prebacivanje papira na neutralnu podlogu uz osiguravanje odgovarajućih mikroklimatskih uslova.

Stari grad u Rmnju kod Martin Broda je posljednji ostatak tvrđave koja svjedoči historiji Bosne, pogotovo u području pograničnog dijela između Otomanske imperije i Habsburške monarhije. Kula u Starom gradu je u veoma lošem stanju tako da joj prijeti kolaps, a potrebno je obaviti istraživanja ostalih zgrada u kompleksu.

Sa Liste ugroženih nacionalnih spomenika uklonjen je Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu s obzirom na izvršene radove kojim je uklonjena opasnost od ugroženosti spomenika.

Komisija je raspravljala i o gradnji objekta kod Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, kao i o prijedlogu saniranja jednog dijela Stare željezničke stanice na Ilidži.

Također, džamija u Puračiću u Općini Lukavac zasad neće biti proglašena nacionalnim spomenikom zbog velikih intervencija na objektu kojima je narušena njegova autentičnost. Pored tog problema, određeni vrijedni dokumenti u vidu levhi nisu pronađeni u objektu.