Konjic
0

Obilježena 19. godišnjica od smrti Zuke Džumhura

FENA
Danas se navršava 19 godina od smrti Zulfikara Zuke Džumhura, koji se s prašnjavih bjelosvjetskih drumova preselio u vječnost, u sjećanje, u legendu.

Hodoljubio je Zuko svijetom, zapisivao i pričao, spajao ljude i rušio granice. Govorio je lagano, svima razumljivim, narodnim, pitkim jezikom objašnjavao i najsloženije pojmove iz svijeta umjetnosti, prirode, geografije, historije, društva i politike, zbog čega je bio blizak i cijenjen u svim slojevima društva, kako akademskim, tako i narodnim.

''Nisam ni nesavremen, ni nemoderan, pokušavam i uspijevam da volim vrijeme i adete u kojima trajem i duram, i koje je i jedino moje vrijeme, moji trenuci, moji dani, moje godine i moj dragi vakat'', rekao je jednom Zuko, veliki i vedri humanist, čuvar baštine, plemeniti čovjek kome cijeli svijet bješe domovina, a ljudski rod njegova porodica.

Zato je Zuko, hodoljubac historijskih prostranstava, bio jedan na dunjaluku, kako kažu Konjičani.

Zulfikar Zuko Džumhur, pisac, slikar, scenarist, karikaturist, hodoljubac, višu gimnaziju završio je 1939. godine u Sarajevu, a likovnu akademiju u Beogradu, ostavio nam je deset knjiga, više od 10.000 karikatura, napisao je scenarije za tri igrana filma i za više kratkih filmova, uradio 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je u TV Sarajevo kao pisac scenarija i voditelj serije "Hodoljublja".

Zulfikar Zuko Džumhur, velikan bosanskog duha, rođen je u Konjicu 24.9.1920. godine, umro je u Herceg-Novom 27.11., a sahranjen u rodnom gradu 29.11.1989. godine.