Kultura
0

Nović: Kultura je po Ustavu BiH u nadležnosti entiteta

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ustavom BiH propisano je da je oblast kulture u nadležnosti entiteta i kantona, što znači da na nivou države BiH ne postoji nijedna institucija iz oblasti kulture, kazao je danas ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, zamoljen da prokomentira najavu direktora Zemaljskog muzeja Adnana Busuladžića da će ovaj muzej zatvoriti svoja vrata 28. decembra.

Nović je pojasnio da je odavno poznat status sedam institucija kulture BiH, a jedno od ključnih pitanja je to što na njihovom statusu ne rade dovoljno same institucije zajedno s kantonalnim i federalnim ministarstvom za oblast kulture, dodajući da je to pitanje aktuelno desetak godina.

Međutim, on podsjeća da ovo ministarstvo godinama sufinansira te institucije i dodaje da mu je jako žao što budžet za 2011. godinu nije usvojen, jer je u njemu bilo predviđeno tri miliona KM za oblast kulture.

"Kantonalne vlasti i vlasti na nivou Federacije BiH moraju biti mnogo angažiranije i moraju definitivno ući u pitanje rješavanja pitanja ovih institucija i to statusno, ali to ne znači da mi s nivoa države nismo spremni da se u taj proces uključimo", naglašava Nović, podsjećajući da je Ministarstvo ove godine jedino moglo osigurati kontinuirano grijanje za Zemaljski muzej.

S njim se nije složio direktor Biblioteke za slijepe i slabovidne osobe u BiH Sakib Pleh, koji je na čelu jedne od sedam kulturnih institucija od značaja za državu. Pleh, naime podsjeća da je osnivač ove biblioteke Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina, ali da osnivačka prava država BiH nije preuzela.

"BiH je bila dužna po Aneksu II i tački 2. Ustava BiH, u kojem se govori o kontinuitetu pravnih propisa u odnosu na državu BiH preuzeti osnivačka prava", objašnjava Pleh, naglašavajući da se on već obraćao i vladama kantona i Federacije BiH u vezi s ovom problematikom.

Vlada Federacije BiH 2003. godine uputila je inicijativu tadašnjem Vijeću ministara BiH da se riješi to pitanje, jer je ono u isključivoj nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, a Pleh ističe da za to ipak nema volje.

Ministar Nović, međutim, tvrdi da nije tačno da nema volje za rješavanje ovog pitanja dodajući da su danas uvjeti potpuno drugačiji nego što su bili prije deset godina.

"Govoriti danas o Nacionalnoj biblioteci BiH i drugim bibliotekama je potpuno drugačije, ali to pitanje ostavimo da se uz mnogo volje riješi zajednički bez prebacivanja odgovornosti na jedne i druge", ističe Nović, apelirajući na sve relevantne činbenike u ovom procesu da riješe statusno pitanje ovih institucija u prvim mjesecima 2012. godine.

Podsjećanja radi Zemaljski muzej bio bi druga institucija kulture koja bi zatvorila svoja vrata za posjetitelje nakon što je to učinila Umjetnička galerija BiH, 1. septembra ove godine.