Kultura
0

"Novi primitivizam za poćetnike": Pogledajte tranzistor babe Atifa i portret dr. Džemidžića

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Bosanskom kulturnom centru (BKC) otvorena je izložba ''Novi primitivizam za poćetnike'', podsjećanje na generacije sarajevskih muzičara koji su 80-ih godina prošlog stoljeća pokrenuli novi val pop kulture.

"Ovo je jedan mali početak. Ovo je izložba za koju se nadam da će svi pomoći, jer ona nije gotova stvar. Zamislili smo je kao živo tijelo koje će rasti. Zamolio bih sve da, iz svojih kućnih arhiva, donesu koliko mogu materijala da ga repliciramo dok traje izložba, ne bi li ona nekad postala i stalna postavka u nekom sarajevskom prostoru, gdje bi se mlađa raja upoznala sa jednom generacijom koja je '80-ih vratila sjaj i ugled ovom gradu", rekao nam je Sejo Sexon, frontmen Zabranjenog pušenja, o izložbi.

Sexon je objasnio kako je njegova generacija samo željela ispričati priču iz svog mikrosvijeta, za koju nisu vjerovali da će dobaciti baš daleko, ali je ispala jedan od prepoznatljivih brendova Sarajeva.

"Novi primitivizam je pokret koji je odavno izašao iz muzičkih okvira. Mi smo '80-ih godina taj pokret doživljavali isključivo kao autentični sarajevski muzički pravac. Međutim, iz današnje perspektive, svima nam je jasno da to nije bio samo muzički pokret, već sociološki i kulturološki pokret", rekao je direktor BKC-a, Mario Pejić

Kustos izložbe je Vladan Caričić, gost iz Beograda, koji je i osmislio čitav izgled i hronografiju izložbe.Caričić je objasnio kako je pred publikom najvažnija epizoda koju je pripremio putujući muzej Novog primitivizma, budući da je izložba već obišla neke od gradova bivše Jugoslavije, ali još nije prikazana u Sarajevu, vrelu Novog primitivizma.

Novitet izložbe su radovi studenata Američkog univerziteta u BiH, Katedre za grafički dizajn, u klasi profesora Anura Hadžiomerspahića, koji su imali zadatak da osmisle omot novog albuma Zabranjenog pušenja “Radovi na cesti”.

Studentima su dodijeljene i simbolične nagrade. Nagradu za multimedijalni pristup novom i starom primitivizmu, diple koje ne sviraju, dobila je Šejla Džombić. Nagradu za najveću mladu nadu i najperspektivnijeg primitivca dobila je Hana Pajkić. Nagrada je bila frula koja svira. Dodijeljene su i dvije kolektivne nagrade, od grčkog sponzora. Studentima su kolektivno uručene dvije prazne grčke aviokoverte. Nagradu ugledne psihijatrijske ordinacije, besplatnu dijagnozu i tretman, žiri je odlučio zadržati i primjeniti na sebi. Kažu da su dobili certifikat da su zdravo ludi.

Pored studentskih viđenja omota albuma "Radovi na cesti", posjetioci mogu pogledati i tranzistor babe Atifa, volan autobusa koji su provozali Pišonja i Žuga, Amilin kućni ogrtač, portret doktora Džemidžića, prvu gitaru Seje Sexona te rijetke novoprimitivne slike poput "Gole Hajre", autora Zenita Đozića, naslikane "hraka" tehnikom.

Ova izložba je svojevrsni uvod u sarajevski koncert grupe Zabranjeno pušenje i bit će otvorena za posjetioce do 28. decembra.