Kultura
52

Nova sezona Sarajevske filharmonije: Smetana, Mursorski, Rahmanjinov, Fauré...

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevska filharmonija koncertom u četvrtak 18. septembra otvara svoju novu koncertnu sezonu 2014/2015.

"U želji da i ove sezone našoj dragoj publici pružimo nezaboravne muzičke doživljaje, za početak smo odabrali jedan od najljepših i najpopularnijih klavirskih koncerata, Koncert br. 2 u c-molu ruskog pijaniste, dirigenta i kompozitora Sergeja Rahmanjinova", najavljuju iz Sarajevske filharmonije.

Bogatstvo muzičkih ideja i "melodiju koja jednostavno ostavlja bez daha", predstavit će poznati i proslavljeni hrvatski pijanista Lovro Pogorelić. Potekavši iz muzičkog okruženja, prvi recital s djelima Schumanna, Chopina, Liszta i Rahmanjinova imao je već sa trinaest godina, a danas razvija dinamičnu pijanističku karijeru u Hrvatskoj, te nastupa u prestižnim dvoranama Francuske, Švicarske, Velike Britanije, Kanade, Japana, Rusije...

"Svakako ne treba propustiti čuti djela koja su se, iako plijene svojom ljepotom zvuka, rijetko ili nikako izvodila na našoj sceni", ističu iz JU Sarajevska filharmonija.

Jedno od njih je simfonijska pjesma "Vltava" ciklusa "Moja domovina" proslavljenog češkog kompozitora B. Smetane, te Pavane op. 50 francuskog kompozitora G. Fauréa. Orkestar predvodi dirigentica Samra Gulamović.

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevu sa početkom u 20 sati, a ulaznice se već mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u redovnim radnim terminima od 9.00-11.30 i 15.30-19.30 sati.

Više informacija možete pronaći na zvaničnoj web stranici Sarajevske filharmonije.