Upućen i apel javnosti
0

FOTO / Noć muzeja u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
Povodom 18. maja Međunarodnog dana muzeja u subotu su i bh. muzeji i galerije otvorili svoja vrata brojnim posjetiocima.

Ove godine manifestaciji se pridružila prvi put i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovina, koja je realizovala dosta kvalitetan program.

Kustosica Umjetničke galerije Maja Abdomerović ističe da je ova institucija aktivno uključila u program Noć muzeja kako zbog prezentiranja bar dijela vrijednosti Galerije, tako i zbog činjenice da Galerija vjerovatno nikad nije bila u težoj sistaucaiji, tako da je i učešće u Noći muzeja svojevrstan apel javnosti.

Kad je riječ o relizovanim programima, Abdomerović posebno ističe likovnu radionicu i igraonicu za djecu. Na program namjenjen najmlađima došlo je puno djece, što je pokazalo potrebu otvaranja stalne likovne radionice.

Umjetnička galerija inače u planu i ima projekt likovne radionice, ali ta ideja nije realizovana zbog nedostatka finansijskih sredstava.

U okviru Noći muzeja u Umjetničkoj galeriji premijerno je prikazan videorad Gordane Anđelić Galić „Original Sin / Istočni grijeh“. U ovom radu umjetnica se osvrće na položaj žene u našem društvu, specijalno žene koja se bavi jednom marginaliziranom profesijom.

Video je realizovan kroz formu razgovora u kojem se ne vidi lice autorice jer, kako ističe Anđelić-Galić, ona kao umjetnica je u poziciji zaštićenog svjedoka, čak krivca, moglo bi se reći. Rad, kaže autorica, govori o odnosu društva, politike prema umjetnosti.

U Noći muzeja tokom dana u Umjetničkoj galeriji je na taj dan bilo izloženo i djelo Majka Ismeta Mujezinovića.

Publika je takođe mogla pogledati i izložbu koja je u toku -izložbu tradicionalnih japanskih borilačkih vještina „Duh Budoa“.

Noći muzeja programima i otvorenim vratima do 24 sata pridružili su se i Zemaljski muzej, Muzej grada Sarajeva...

Noć muzeja je evropska manifestacija pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, UNESCO-a i ICOM-a .