Iz Jazz Festa ističu
0

Niko nas nije pitao da uđemo u "porodicu festivala"

Sarajevo-x.com
Povodom press konferencije održane 6. oktobra, u vezi predstojećeg festivala MESS, saopštenjem se oglasio Edin Zubčević ispred Jazz Festa istakavši kako su iz medija doznali informaciju o osnivanju "porodice festivala“ kojoj navodno pripada i Jazz Fest Sarajevo.

"Iako se slažemo sa ocjenom koju su tom prilikom iznijeli Dino Mustafić, Mirsad Purivatra i ministar Gavrilo Grahovac da je Jazz Fest jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u našoj zemlji i zaštitni znak Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ime Jazz Festa tom prilikom spominjano je bez ikakvih konsultacija i prethodnog informiranja bilo koga iz direkcije Jazz Festa," stoji u saopštenju za javnost.

"Ideje poput osnivanja 'festivalske porodice', šta god da to znači, a koje bi navodno trebalo da služe unapređenju i razvoju festivalske kulture u BiH, ne bi smjele nastajati ad hoc i u skladu sa trenutnim potrebama pojedinaca i pojedinih organizacija," navodi se.

"Ukoliko je budući 'festivalski centar' zaista namijenjen svim festivalima, a u ovom slučaju se mislilo i na Jazz Fest Sarajevo, onda je u najmanju ruku bilo pristojno i korisno pitati i konsultirati nas koji Jazz Fest organiziramo već dvanaest godina, kakve su naše potrebe i da li naše dvanaestogodišnje iskustvo ima nešto da kaže na tu temu. Niti nas je ko konsultirao niti informirao o bilo kakvim akcijama u tom smislu, te ovim putem želimo obavijestiti javnost da se u ovom slučaju ime Jazz Festa koristilo za promotivne svrhe akcija i planova koji nemaju nikakve veze sa Jazz Festom."

"Ukoliko već postoji dobra volja Federalnog ministarstva kulture i sporta da pomogne Jazz Fest na konstruktivan i dugoročan način, za početak će biti sasvim dovoljno da nas ministarstvo pismenim putem barem obavijesti o sredstvima koja su dodijeljena Jazz Festu za organizaciju ovogodišnjeg festivala koji počinje za tri sedmice i da eventualno ista sredstava uplati na naš račun kako bi se ovaj festival uopšte mogao održati," ističu iz Jazz Festa.