"Priroda na dodir"
9

Neobična izložba u Zemaljskom muzeju: Eksponate je dozvoljeno dodirivati

Piše: A. Omerović
(Foto: Klix.ba)
U prostorijama Odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH otvorena je jučer izložba modela živog svijeta pod nazivom "Priroda na dodir".

Izložbu su otvorili direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Dr. Natalija Čađenović, i direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Dr. sc. Mirsad Sijarić. U svom izlaganju objasnili su svrhu ove izložbe.

"Čast nam je i zadovoljstvo što je izložba 'Priroda na dodir' Prirodnjačkog muzeja Crne Gore nakon odličnog prijema u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Trebinju, danas i u najstarijoj muzejskoj instituciji Bosne i Hercegovine, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Izložba je privukla pažnju brojnih ustanova kulture u regionu i riječ je o jednoj posebnoj, inovativnoj i mogu slobodno reći jedinstvenoj izložbi namijenjenoj svih posjetiocima različitih uzrasnih kategorija, ali istovremeno prilagođena i ranjivim kategorijama društva", rekla je direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Dr. Natalija Čađenović.

Ovakva vrsta izložbe daje posjetiocima priliku da iskuse prirodu ne samo riječima, već pruža mogućnost doživljavanja oblika i teksture putem dodira. Većina izložbenih primjeraka je uvećana u odnosu na svoju prirodnu veličinu. Neki od takvih predstavnika su: škorpija, bogomoljka, štuka, pelikan, krokodil, kao i brojne vrste gljiva i mahovina.

Glavni cilj i priprema ove izložbe je bio usmjeren ka ranjivim kategorijama društva kako bi im se omogućio novi jedinstven doživljaj. Autori se nadaju da će osobe sa poteškoćama, kao posjetioci, izaći sa izložbe sa novim saznanjima i podsticajnim iskustvima.