Kultura
27

Nastavlja se saradnja Sarajevo Film Festivala i Britanske ambasade

Klix.ba
Britanska ambasada u Sarajevu je predzadnje noći Sarajevo Film Festivala upriličila prijem povodom britanskog doprinosa filmskoj industriji koji je bio predstavljen tokom 21. Sarajevo Film Festivala.

Brojni gosti iz lokalnog, britanskog i međunarodnog filmskog i umjetničkog konteksta su prisustvovali prijemu koji je tradicionalno održan u rezidenciji britanskog ambasadora u BiH Edwarda Fergusona.

Gostima je dobrodošlicu uputio ambasador Velike Britanije u BIH Edward Ferguson, direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra i direktorica British Councila u BiH, Larisa Halilović.

"Tokom Festivala, Sarajevo postaje velika pozornica za čudesno raznolik program filmova, iz regije i iz cijelog svijeta. Izuzetno mi je drago što Velika Britanija sudjeluje u programima sa nekoliko britanskih filmova, kao što se i očekivalo od zemlje s trećom po veličini filmskom industrijom u svijetu. Vrlo smo ponosni na našu dugogodišnju saradnju sa Festivalom, i radujem se što je ta saradnja sa vremenom sve snažnija", rekao je prisutnima Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

Ovo je bila jedinstvena prilika da se proslavi dugogodišnje partnerstvo Britanske ambasade u Sarajevu, British Councila i Sarajevo Film Festivala. Britanska ambasada u Sarajevu i British Council su u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom kroz nekoliko programa prilagođenih potrebama i trendovima regionalne industrije i mladih talenata. Fokus britanskog filmskog programa tokom 21. Sarajevo Film Festivala bio je profesionalni razvoj regionalnih filmskih profesionalaca i pružanje prilike za uspostavljanje veza među njima u regiji.

"Zadovoljstvo nam je što je British Council i ove godine partner SFF-a. Bila je ovo uzbudljiva sedmica! Predstavnici Velike Britanije podijelili su svoja iskustva kada su u pitanju jednake prilike za žene u filmskoj industriji, prikazan je čitav niz britanskih filmova i koprodukcija, a posebno bih istakla naš putujući program nominacija za BAFTA nagradu. Također, pet stručnjaka iz Velike Britanije radili su ove godine sa talentima, kako bi pomogli da oni ostvare svoj potencijal i osiguraju svijetlu budućnost filma u regionu, veliki broj vas je tu kako biste pojačali saradnju u oblasti filma", kazala je Larisa Halilović, direktorica British Councila BiH.

U 2014. godini saradnja je dosegla vrhunac kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo Partnerska zemlja festivala, pri čemu je UK film bio glavni fokus za publiku i Industry program. U partnerstvu sa Britanskim filmskim institutom (BFI) gosti Sarajevo Film Festivala bila je delegacija od 20 britanskih filmskih stvaralaca, producenata, agenata, režisera, predstavnika festivala tokom Industry platforme na kojoj je učestvovalo preko 1.000 etabliranih regionalnih filmskih stvaralaca. Također, prikazivana je i arhiva BFI filmova od početka stoljeća svako veče festivala, sa preko 17.000 gledalaca. Michael Winterbottom je prezentirao svoj rad kroz projekcije i razgovore sa publikom kroz program "Posvećeno Michaelu Winterbottomu". Chris Dercon, direktor Tate Modern muzeja je bio jedan od glavnih članova žirija.

Ove godine UK sadržaj je predstavljen kroz nekoliko komponenti, a to su:
  1. Talents Sarajevo: radionice i predavanja UK filmskih profesionalaca
  2. Regionalni Forum: Industry gosti i govornici iz UK
  3. BAFTA nominirani kratki filmovi i animacije: projekcija
  4. ŠVENK: Festival srednjoškolskog kratkog filma - projekcija pobjedničkih radova
  5. Projekcije UK filmova

Gosti Festivala bili su i britanski filmski eksperti tokom Talents Sarajevo programa koji su držali sesije na temu "Wonder Matters". Predavači su bili Simon Perry (producent), Olivia Hetreed (scenaristkinja), Selina Ukwuoma (urednica scenarija, konsultantica i tutorica), Steve Mathews (producent) i Antony Root (zamjenik direktora, HBO Europe).

Regionalni forum okuplja filmske profesionalce iz regije i Evrope

Regionalni forum je glavna festivalska konferencija koja okuplja ključne filmske profesionalce iz regije i ostatka Evrope, a ovo je sedma godina kako se ona održava. Zauzimala je dva najznačajnija događaja: Council of Europe konferencija o rodnoj i Evropski filmski forum, inicijativa Europske Komisije.

"Teme ovogodišnjeg regionalnog filmskog foruma su od velike važnosti za Jugoistočnu Europu – razvoj filmskog iskustva i saradnja izvan granica – obje teme vrlo važne za dinamičnost filmske produkcije u regionu ali i na evropskom nivou", izjavio je Jovan Marjanović, rukovodilac industry odjela Sarajevo Film Festivala.

Na prvom panelu pod nazivom "Cinema Exhibition Sector: Opportunities and Challenges in Southeast Europe"/ "Kinoprikazivačka djelatnost: prilike i izazovi u Jugoistočnoj Evropi" govorilo se o aktualnoj situaciji. Sve je više multiplex kina, art-house zajednica se omasovljuje, eksperimentiše se sa event projekcijama i zabilježeno je nekoliko "okupiraj kino" pokreta. Da li jugoistočna Evropa može sustići razvijeniji dio kontinenta? Da li apetit publike raste? Koje mjesto u vrjednosnom lancu evropske kinematografije zauzima jugoistočna Evropa, a koje bi mogla zauzimati u budućnosti?

Među panelistima je bio i britanski predstavnik Giovanni Dolci podpredsjednik u Theatre Development at IMAX Corporation.

SFF