Kultura
0

Naomi Druškić osvojila drugo mjesto na takmičenju pijanista u Singapuru

FENA
Naomi Druškić
Naomi Druškić
Na svjetskom takmičenju klavirista International Chopin Piano Competition (Svjetsko pijanističko takmičenje Šopena) održanom u Singapuru od 1. do 5. decembra, mlada bosansko-hercegovačka pijanistica Naomi Druškić osvojila je drugu nagradu u kategoriji do 13 godina starosti.

Druškić je 12-godišnja učenica Srednje muzičke škole u Sarajevu u klasi prof. Verice Vrbić.

Na ovom takmičenju, koje je ustanovila Singapurska Nanyang akademija lijepih umjetnosti i Chopin Society Singapore povodom 200 godišnjice rođenja čuvenog francusko-poljskog kompozitora, Frederic Chopina učestvovalo je 143 mlada pijanista sa četiri kontinenta, koji su nastupili u pet starosnih kategorija.

Svi učesnici ovog festivala s visoko postavljenim kriterijima morali su proći selekciju međunarodnog žirija da bi uopće mogli učestvovati na ovom takmičenje.

Na takmičenju su bili renomirani pijanisti i klavirski pedagozi poput Warren Tomphsona (Australija), Gabriel Kwoka (Hong Kong), Francesko Nocolosi (Italija), Snezana Panovska, te dobitnik Internacionalnog takmičenja Chopin u Varšavi 1990., Wojcijech Switala iz Poljske.

Naomi Druškić je na ovom takmičenju nastupila u kategoriji do 13 godina, u kojoj su se inače izvodili tehnički i muzički zahtjevna djela iz Šopenove bogate pijanističke ostavštine, prestavivši se s dva Nocturnea (b-mol Op.9, br.1 i cis-mol Op.posth.).

"Naomi Druškić osvojila je drugu nagradu za izvođenje Nocturnea u interpretaciji čudesne blagosti i jasnih (melodijskih) linija. Razumije gorko-slatku prirodu i patos Šopenove duše. Dakle, biti slavenskog porijekla doista pomaže", kazao je dr. Chang Tou Lianga, muzički kritičar The Straits Timesa, singapurskog nacionalnog dnevnog lista, komentirajući osvojenu nagradu.