Kultura
0

Nagrada V.B.Z..- Večernji list Hrvoju Šalkoviću

FENA
Na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu (ZV) u srijedu navečer dodijeljena je 5. nagrada V. B. Z. - Večernji list za najbolji neobjavljen roman u 2006. Hrvoju Šalkoviću za roman "Pravi se da ovo nisi vidio".

Autor romana, koji je objavio nakladnik V. B. Z., nagrađen je sa sto tisuća kuna, a Večernji će list u svojoj nakladi tiskati i raspačati nagrađeni Šalkovićev roman.

Hrvoju Šalkoviću nagrade su večeras uručili Boško Zatezalo, vlasnik V. B. Z.-a, te predstavnici Večernjeg lista - Marijan Jurleka, predsjednik Uprave, te urednica kulture Branka Primorac.

O nagrađenu romanu predsjednik Žirija za nagradu i jedan od njezinih inicijatora književnik Miljenko Jergović kazao je da je na natječaj stiglo više od 107 rukopisa te da mu se nakon čitanja Šalkovićev roman odmah svidio. "To je zabavna priča, vrlo pozitivna, za razliku od romana u kojima pisci ispisuju tmurne osjećaje, nesreće i tragedije, a vrlo rijetko nešto što je dobro, pozitivno i obično", rekao je Jergović.

Odluka o nagradi donesena je većinom glasova žirija, a roman je imao vrlo jaka konkurentna u romanu "Vertigo", kazao je Jergović.

Za roman "Pravi se da ovo nisi vidio" ističe se da je nastao na tradiciji pustolovnog romana, "new-ageovskim ideologijama i hedonističko-zapadnjačkim ritualima urbane svakodnevice".

Hrvoje Šalković rođen je u Zagrebu 1973. gdje je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na Westministerskom sveučilištu u Londonu magistrirao je 2000. U to vrijeme je napisao svoje prve priče i radio različite poslove - bio je anketar u Institutu primijenjenih istraživanja, trgovački putnik, profesionalni vozač utrka, novinar, perač sagova, redar na koncertima.

Nagrađeni autor kazao je da život ne može zamisliti bez putovanja te je svoje doživljaje uobličio u literarno štivo.