Kultura
24

Nagrada "Nedžad Ibrišimović" posthumno dodijeljena Veri Mihić-Jolić

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nagrada “Nedžad Ibrišimović”, koju je ustanovila JU Biblioteka Sarajeva u saradnji s Legološkim društvom BiH u znak sjećanja na tog bh. pisca, pripala je za 2017. godinu posthumno Veri Mihić-Jolić, kao izraz zahvalnosti za izuzetno vrijednu zbirku od 3.625 knjiga koje će biti date na korištenje građanima Sarajeva.

Nagrada je uručena danas, na dan piščevog rođenja, u pozajmnom odjeljenju MAK-a, Mensuri Luli Mikijelj, prijateljici i vjenčanoj kumi Vere Mihić-Jolić.

"Ispunjena je Verina želja da njena prelijepa biblioteka bude na raspolaganju građanima Sarajeva. Vera je duboko razumijevala film i umjetnost. Knjige su bile članovi njezine intelektualne porodice. Rado ih je posuđivala i sve uredno bilježila. U ratu se često smrzavala, a nikada nije ni pomislila da se ugrije na svojim dragim knjigama", kazala je u Mensura Lula Mikijelj.

Nešto više o Veri Mihić-Jolić i njenoj zbirci knjiga rekao je direktor Biblioteke Zlatko Topčić.

"Lijepo je da ovdje postoje ljudi koji iza sebe ostavljaju tragove svoje plemenitosti, ali je ružno da im se naša sredina rijetko i nevoljko za života odužuje, spremna da im prizna veličinu i vrijednost tek nakon njihovog odlaska. Darujući svome Sarajevu izuzetno vrijednu biblioteku, Vera Mihić-Jolić je nesumljivo dostojan laureat ove nagrade, jer je knjige darovala svojim sugrađanima s kojima je dijelila sudbinu i u dobru i u zlu", rekao je Topčić.

Vera Mihić-Jolić rođena je u Sarajevu 26. decembra 1933. a umrla je u rodnom gradu 15. jula 2014. godine. Bila je direktorica velikog broja bosanskohercegovačkih igranih filmova zbog čega joj je, u okviru Sarajevo Film Festivala, 2013. godine Udruženje filmskih radnika BiH dodijelilo Nagradu “Ivica Matić” za životno djelo.