Nakon detaljne rekonstrukcije
14

FOTO / Nacistički bunker ponovo je umjetnička atrakcija Berlina

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Pokrovitelji umjetnosti Christian i Karen Boros otvorili su ove sedmice u Berlinu renovirani privatni muzej sa 700 umjetnina. Muzej se nalazi u zgradi koja je izgrađena 1942. kao nacistički bunker spreman da u vrijeme bombardovanja primi 2.500 ljudi.

Među izloženim predmetima su drvo kineskog disidenta, umjetnika Aia Weiweia, fotografije dobitnika Turnerove nagrade Wolfganga Tillmansa i ogromna instalacija u obliku pauka Tomasa Saracena. Sva ova djela izložena su u jedinstvenom prostoru u centru njemačke prijestolnice, u tmurnoj betonskoj kocki koju je Boros kupio 2003. i pretvorio u izložbeni prostor.

Prostor je površine 3.000 kvadratnih metara i na nekim mjestima dostiže visinu od 13 metara, tako da su neka djela morala biti izmijenjena kako bi se prilagodila dvorani.

Prva izložba ovdje je upriličena u maju 2008. Tada su izložena djela iz privatne kolekcije vlasnika, a privukla su blizu 120.000 posjetilaca. Ove godine je muzej zatvoren zbog kompletne rekonstrukcije.

Vlasnici, koji su bogatstvo stekli vodeći agenciju za oglašavanje, sada su prednost dali umjetnicima koji su na neki način povezani s Berlinom, a nekadašnji bunker i skladište dobili su sasvim drugačiji izgled.

Foto: AFP
Foto: AFP
Najstariji izloženi rad datira iz 1990. godine, a najnoviji je star tek šest godina. Vlasnici muzeja su ponosni što mogu pružiti podršku umjetnicima u prostoru koji u historijskom smislu ima "snažnu auru".

Ovaj betonski bunker je sagrađen u Drugom svjetskom ratu prema nacrtu Alberta Speera, službenog arhitekte nacističkog vođe Adolfa Hitlera. Nakon rata Sovjeti su ga dvije godine koristili kao zatvor, nakon čega je postao "banana bunker" - skladište za tropsko voće uvezeno s Kube u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Nakon pada Berlinskog zida bunker je postao poznat po techno klubovima koji su tu otvarani i koji su bili izuzetno bučni zbog debelih betonskih zidova, nedostatka prozora i niskog plafona.