Direktori institucija kulture BiH
0

"Nacionalno blago propada"

FENA
Zbog teškog materijalnog stanja sedam najznačajnih državnih ustanova kulture, zbog kojeg propada nacionalno blago u njima, na današnjem sastanku u Sarajevu direktori tih institucija su dogovorili da zatraže planiranje posebnog granta u novom budžetu Federacije BiH u visini nedostajućeg novčanog iznosa potrebnog za redovne djelatnosti ovih ustanova.

Inicijativu treba uputiti Federalnoj vladi i njenim ministarstvima obrazovanja i kulture, dogovoreno je.

Direktori su također dogovorili da zatraže sastanak kod gradonačelnika Sarajeva radi planiranja posebnog granta u gradskom budžetu, kao i u budžetu Kantona Sarajevo, sve do konačnog rješavanja pitanja finansiranja ovih institucija.

Odlučeno je i da se upute dopisi međunarodnim organizacijama (OHR, PIC, UNESCO) u kojima će ovi međunarodni partneri biti obaviješteni o lošem materijalnom stanju sedam ustanova kulture nastalom zbog neizvjesnog i nedovoljnog finansiranja za redovne djelatnosti, što dovodi u pitanje njihov sadašnji i budući rad te ih svrstava na samo dno u poređenju sa sličnim evropskim centrima kulture.

Današnji sastanak, jedan u nizu, održan je u jednoj od tih ustanova, Biblioteci za slijepa i slabovida lica u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove biblioteke.

Ostalih šest ustanova kulture, u kojima zbog nedovoljno novca propada nacionalno blago i trpe zaposlenici su: Zemaljski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Umjetnička galerija BiH te Kinoteka BiH.