Ko preživi - pričat će
0

Na sljedećem MESS-u predstava "Faust" koja traje 12 sati

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U sve težoj situaciji u kulturi, direktor teatarskog festivala MESS Dino Mustafić ipak se usuđuje najaviti održavanje narednog MESS-a koji će se održavati od 28. septembra do 7. oktobra 2012. .
Giorgio Ursini Uršić i Dino Mustafić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Giorgio Ursini Uršić i Dino Mustafić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)

"Od 1997. godine do danas budžet MESS-a smanjio se za 70 posto, ali kvalitet uspijevamo održati uz puno volje, želje i entuzijazma koji nas još uvijek drži. Da bi se dovele velike predstave, potrebna su i velika sredstva, pa nažalost sve smo češće u situaciji da čak i kad ispregovaramo sve detalje, dobijemo popuste, utrpamo se u tijesne termine velikih teatara, u zadnji momenat moramo otkazivati predstave jer se ispostavi da nemamo ni minimum sredstava", kazao je Mustafić na završnoj pres-konferenciji MESS-a.

Istakao je i činjenicu da prvi put u 17 godina koliko je aktivan u kulturnom radu, doživljava da nijedno pozorište u Sarajevu sezonu neće otvoriti premijerom kao i činjenicom da je sve manje domaćih predstava.

"Primjera radi, selektor domaće produkcije MESS-a 1997, pokojni Dalibor Foretić, pogledao je 26 predstava bh. produkcije i između njih odabrao tri za Festival, dok je ove godine Hrvoje Ivanković gledao samo osam predstava!", istakao je Mustafić.

O teškoj situaciji u kojoj se organizirao ovaj, i organizira se naredni MESS govorio je i Giorgio Ursini Uršić, predsjednik umjetničkog vijeća i selektor MESS-a.

"Ovo što MESS radi i uspijeva je čudo, s obzirom na uslove. Mi danas moramo odrediti termin za predstavu izraelskog koreografa, a ne znamo hoćemo li to moći priuštiti", kazao je Uršić.

Na narednom MESS-u čiji kompletan program će biti objavljen 27. marta 2012. godine očekuju se gostovanja teatara iz Kine, Japana, Latinske Amerike, Austrije i zemalja regiona, a posebnu pažnju izazvaće dva "Fausta". Predstava "Faust" Nicolasa Stemanna traje 12 sati, dok u "Faustu" Silviua Purcăretea ulestvuje više od 100 glumaca.

"Za to ćemo morati rezervisati sve hotele u Sarajevu, a nadam se da ćemo publici obezbijediti ručak i večeru", kazao je u šali Mustafić na kraju pres-konferencije.