Pravda
40

Na sarajevskom Eiffelovom mostu otvorena izložba fotografija "Tranzicije"

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U okviru pretposljednjeg dana 4. WARM festivala otvorena je izložba fotografija "Tranzicije" na Eiffelovom ili Skenderija mostu u Sarajevu.

"Tranzicije" su multimedijalna izložba fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje.

Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) organizovao je bosansku porciju ove međunarodne izložbe koju je otvorio nagrađivani američki fotograf Ron Haviv zajedno sa ekspertima sa Columbia Univerziteta iz New Yorka i fotografom Midhatom Poturovićem čije fotografije su dio bosanske porcije Tranzicija.

Tranzicije su multimedijalna izložba fotografija koja istražuje putovanje tranzicione pravde kroz konfliktne i postkonfliktne zemlje. Kroz dijeljenje postkonfliktnih iskustava i educiranje publike, Tranzicije nastoje jačati dalji razvoj novih kreativnih ideja, solidarnosti i iskustava u polju tranzicione pravde.

Projekt je nastao kao inicijativa timova iz Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Demokratske Republike Kongo i Sjedinjenih Američkih Država. Kroz ovu međunarodnu kulturnu saradnju, nevladine organizacije, akademici, kustosi i fotografi istražuju i razmišljaju o jedinstvenim i zajedničkim iskustvima prelaska zemlje od rata do mira.

Njihova je nada da podjele pouke koje su naučili sa međunarodnom publikom kroz razgovore u zajednici, radionice i doprinose publike širom svijeta.