Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti
0

Na proljeće izložba o pjesniku Izetu Sarajliću

FENA
Izet Sarajlić
Izet Sarajlić
Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH priredit će početkom maja izložbu posvećenu bh. pjesniku Izetu Sarajliću, koja će biti otvorena u povodu obilježavanja 50 godina postojanja Sarajevskih dana poezije, potvrdila je danas Feni direktorica ovog Muzeja Medhija Maglajlić.

Ona navodi da će izložba, čija je autorica viša kustosica Muzeja Tamara Sarajlić-Slavnić, biti i otvorena u okviru ovogodišnjeg programa Sarajevskih dana poezije.

Postavka će osvijetliti ostavštinu ovog značajnog pjesnika, jednog od utemeljitelja Sarajevskih dana poezije, koja se čuva u fundusu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

"To će biti jedan intimniji pogled na pjesnika Sarajlića, kroz predstavljanje njegovih rukopisa, prepiski, fotografija, knjiga te predmeta", kazala je ona.

Maglajlić navodi da Muzej u ovoj godini obilježava i značajan jubilej - 50 godina postojanja, te je predviđeno da tim povodom bude postavljena i izložba o djelovanju ove muzejske institucije kroz pet decenija. Ova je postavka za sada u planu čelnika Muzeja, ali će njena realizacija zavisiti od raspoloživih finansijskih sredstava.

Ipak će sva dešavanja koja budu realizirana ove godine u Muzeju biti pod plaštom rođendana ove institucije, čiji status do danas nije riješen zajedno s još šest institucija kulture od značaja za državu.

Najavila je također da će Muzej, najvjerovatnije u jesen ove godine, prirediti i obilježavanje 50. godišnjice od dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću.

"Glavni eksponat na toj izložbi bit će Andrićev rukopis "Na Drini ćuprija" koji čuva ovaj Muzej. Ova će značajna godišnjica, inače, biti obilježana na regionalnom nivou - u BiH, Hrvatskoj i Srbiji", podcrtala je Maglajlić.