Kultura
18

Na IUS-u multimedijalna izložba o neuspjelom državnom udaru u Turskoj

Klix.ba
U Galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu sutra će biti otvorena multimedijalna izložba pod nazivom "Neuspjeli puč u Turskoj: Narod za demokratiju".

Vremenski scenosljedi, infografike, fotografije, audio doživljaji i videografika govore o noći 15. jula ove godine i zastražujućem nasilju kojem su svjedočili stanovnici Istanbula.

Autorka idejnog koncepta izložbe Lejla Panjeta ispirirana voajerizmom terora, ovom izložbom poručuje kako skoro svaki dan ljudi umiru zbog različitih ideologija.

"Čovječanstvo je sposobno kreirati velike stvari, ali i velike katastrofe. Nasilje je u našoj prirodi. A borba sa zlom je odgovornost svakog od nas. Ovom izložbom želimo čestitati i odati poštovanje velikom uspjehu turskog naroda u noći 15. jula 2016. godine, kada je odgovornost u borbi za očuvanje demokratije i prava na život, spriječila mogući užasavajući ishod vojnog puča. Ubijanje nenaoružanih ljudi, otvaranje vatre na nevine i uništavanje urbanih simbola, nije samo necivilizirano, kao sadržaj koji pratimo na svojim ekranima. U centru Evrope, od 1992. do 1995. godine Sarajevo je spomenik svjedočenju zatrašujuće sile nasilja protiv čovječanstva, sa preko 200.000 mrtvih. Vođa turskog naroda, predsjednik Erdogan, spriječio je sličan pokolj, a goloruki narod Turske uspio je da u borbi protiv nasilja očuva svoj sopstveni način života i demokratiju. Bili su dovoljno hrabri da preuzmu odgovornost i prevazidju zlo. Ne može nam biti svejedno i ne možemo okrenuti glavu, poručila je Panjeta.

Kreativni tim autora CREDU koji je radio na izložbi čine univerzitetski istraživači i vizuelni umjetnici studijskog programa VACD Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Lejla Panjeta, Meliha Teparić, M. Furkan Hizir, Roman Sulejmanpašić, M. Yasir Goz, Emir Hambo, Merisa Bašić, Nadir Herić, Tanja Ćurić, Haris Heljo, Fatih Er.

Izložba će biti otvorena u 12 sati.