Kultura
0

Na festivalu "Eko oko" 40 ekoloških filmova iz 15 zemalja

FENA
Na IV međunarodnom festivalu ekološkog filma "Eko oko", koji će biti otvoren 5. marta u Sarajevu, bit će prikazano 40 filmova iz 15 zemalja.

Riječ je o filmovima s ekološkom tematikom iz Velike Britanije, Brazila, Švicarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Novog Zelanda, Poljske, Francuske, Njemačke, Sjeverne Irske, Mađarske, Ukrajine, Holandije i BiH, saopćeno je iz Press centra "Sarajevske zime".

U takmičarskoj selekciji za Zlatnu, Srebrenu i Bronzanu pahuljicu bit će prikazano 18 filmova iz Velike Britanije, Brazila, Švicarske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Danske, Novog Zelanda, Francuske, Holandije i BiH.

U okviru svečanosti otvaranja Festivala bit će prikazan film "Priča o svestranom dječaku" koji su snimili učenici Srednje elektrotehničke škole.

Uslijedit će projekcija filma "Zemlja otpadaka", koji je nominiran za Oskara za dokumentarni film 2011.

U programu Festivala 8. marta će biti prikazana revija poljskog animiranog ekološkog filma, a 9. marta revija animiranih filmova iz dječijeg programa kanadskog festivala "Planet in Focus".

U pratećim programima 8. marta bit će promovirana EKO učilica Ismeta Memagića, a na kraju Festivala 10. marta u Galeriji Collegium artisticum bit će otvorena izložba "Ovce II" hrvatskog umjetnika Bojana Šumonje.

Cijeli program IV međunarodnog festivala ekološkog filma "Eko oko" bit će realiziran u kino sali poslovnog centra UNITIC, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Generalni pokrovitelj Festivala je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.