Kultura
18

Na 2. Sarajevo Ramazan Festivalu postavljen rad "Spomenici na čekanju"

Klix.ba
U sklopu 2. Sarajevo Ramazan Festivala je od ponedjeljka 13. jula na Žutoj tabiji u Sarajevu postavljeno umjetničko djelo "Monuments in Waiting" (Spomenici na čekanju) bh. umjetnice Azre Akšamije.
Ovaj rad predstavlja kolektivno svjedočanstvo etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini, kojeg su izvršili nacionalisti-ekstremisti tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Taj proces teritorijalne i kulturne dekontaminacije bio je sastavljen od masovnih protjerivanja i ubistava civila, ali i uništenja kulturnih i historijskih tragova postojanja. Posebno su bila ciljana mjesta molitve, a krajnja namjera bila je uništiti do tada mirni suživot. Iako je uništavano kulturno naslijeđe svih etničkih skupina, broj uništenih džamija mnogostruko je veći od broja uništenih crkvi. Umjetničko djelo Azre Akšamije u formi mustre ćilima priča priču o sistematskom uništenju islamskog kulturnog naslijeđa tokom rata i otkriva kakav je to uticaj imalo na današnji kolektivni vjerski, etnički i nacionalni identitet Bošnjaka.

Azra Akšamija je umjetnica rođena u Sarajevu, te historičarka arhitekture. Asistent-profesor umjetnosti je na Programu za umjetnost, kulturu i tehnologiju prestižnog američkog MIT Univerziteta.

Fokus njenog multidisciplinarnog umjetničkog rada je politika identiteta i sjećanja na tijelu (odjeća i tehnologija koja se nosi), u društvu (sakralna arhitektura i kulturne institucije), te u kontekstu historije i globalnih kulturnih tokova.

Azra Akšamija se obrazovala na Tehničkom Univerzitetu u Grazu, Austrija (diplomirani inžinjer, 2001.), na Princeton univerzitetu, SAD (master iz umjetnosti, 2004.), a doktorirala je 2011. godine na katedri Historije islamske umjetnosti i arhitekture na MIT Univerzitetu (Teorija historije i kritike umjetnosti i arhitekture/ Aga Khan program islamske arhitekture).

Akšamijini noviji radovi fokusirani su na predstavljanje Islama na Zapadu, arhitektonske forme nacionalizma na Balkanu tokom 90-tih, te na ulogu kulturnih institucija i naslijeđa u konstrukciji zajedničkog dobra u podijeljenim društvima.

Sarajevo Ramazan Festival kreirali su Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija u svrhu upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo.

Programi u okviru Sarajevo Ramazan Festivala dio su projekta “PHOENIX – Kultura za budućnost”, kojeg finansira EU a realizuju Općina Stari Grad Sarajevo, ZUP Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost“ traje 18 mjeseci i dio je programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.