Kultura
0

Mustafić režira predstavu po motivima eseja Slavenke Drakulić

FENA
Dino Mustafić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dino Mustafić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Zagrebačkom kazalištu mladih u toku su probe za novu predstavu Dine Mustafića po motivima eseja sitaknute hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić, a premijera je zakazana za 9 maj.

Predstava je inspirisana esejima "Kako smo preživjeli komunizam", "Kako smo preživjeli rat", "Kako smo preživjeli postkomunizam", koji su napisani u oštrom i polemičkom tonu naspram političke i socijalne hrvatske stvarnosti.

Nakon pada ideologije komunizma i vremena bolne tranzicije otvaraju se mnoga pitanja o izgubljenim vrijednostima, moralnom sunovratu, suočavanju sa zabludama i iluzijama kojih više nema.

"Scenski se ispituje šta su protekle epohe ostavile generacijama u nasljeđe, koja su nam sjećanja ostavila trag na ličnom i društvenom planu. U tim pričama postoji veliki scenski potencijal, jer se insistira na detalju, slici ili figuri koja postaje osnova za refleksiju i pripovijedanje, ponekad u ironijskom diskursu, ponekad kao politička satira, kao povod za razmišljanje o onome kako živimo i što nam se u životu zapravo zbiva. Namjera je da predstava pokuša kroz muzičko-dramaturški pristup da spoji eseje Slavenke Drakulić i istraživanje ličnog sjećanja aktera predstave (osam glumica različite generacijske dobi) koji će kroz teatarske radionice dolaziti do svojih priča, tako da će se tekst razvijati na sceni kroz improvizacije, intervjue, osobne predmete, muziku i boju epohe.

Posebno je posljednje poglavlje koje je skoro futurističko i zvat će se" Kako ćemo preživjeti EU". Predstava je svojevrsno intimno, lično putovanje kroz memoriju kao svojevrsnim presjekom, inventarom naših godina i života koje su pojele svakojake istorijske turbulencije“, izjavio je Mustafić.

U predstavi igraju glumice ansambla Zagrebačkog kazališta mladih: Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Jadranka Đokić, Urša Raukar, Ksenija Marinković, Katarina Bistrović- Darvas. Dramuturgiju potpisuju Željka Udovičić-Plestina i Dino Pešut, scenograf je Dragutin Broz, kostimograf Doris Kristić, koreograf Irma Omerzo.