Kultura
31

Mustafić: "Naš razred" predstava je koja otvara dijalog pozorišta i zajednice

FENA
Dino Mustafić
Dino Mustafić
"Naš razred" je najbolja predstava po ocjeni Stručnog žirija u sastavu Aleksandra Spasojević, Mario Drmać i Nedžad Fejzić. Ta predstava dobila je i dvije glumačke nagrade Tatjana Šojić za ulogu Rachelke i Gordana Boban za ulogu Zoche, Željka Udovičić Pleština dobila je nagradu za dramaturgiju, Lejla Hodžić za kostimografiju i Vedran Hrustanović za scenografiju.

"Imaju predstave čiji se proces rada pamti cijeli život, takva je i 'Naš razred'. To je predstava u koju smo unijeli naše iskustvo i emocije. Drago mi je da je to i prepoznato od publike i žirija na Festivalu. Ova predstava otvara dijalog između pozorišta i zajednice. Mi želimo da pokažemo da pozorište itekako ima smisla u savremenom svijetu zato što ono može biti mjesto u kojem se vodi dijalog o temama koje nas se tiču, među kojima su i traumačna mjesta prošlosti", rekao je Dino Mustafić, koji se trenutno nalazi u Sofiji gdje u "Malom gradskom teatru " radi na probama za komad Hriste Bojčeva "Bolnica na kraju svijeta".

Predstava "Naš razred" koju je prema tekstu poljskog pisca Tadeusza Slobodzianeka na scenu postavio reditelj Dino Mustafić otvara pitanje fašizma i strašnih zločina, te univerzalnog traganja za istinom i pravdom. Temeljena je na istinitom događaju iz 10. jula 1942., kada su u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj katolici Poljaci upali u domove komšija Jevreja s kojima su odrastali, nasilu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1.600. Ovaj komad propituje zlo koje ljudima zamrači umove, pretvarajući ih u najgore zločince, spremne ubiti i one s kojima su do jučer živjeli bili prijatelji.

U predstavi glume: Dragan Jovičić, Izudin Bajrović, Tanja Šojić, Gordana Boban, Maja Izetbegović, Amar Selimović, Muhamed Hađžović, Boris Ler, Ermin Bravo i Adi Hrustemović.