Kultura
0

Mostar: Nagrađen projekt obnove kulturne baštine

FENA
Na prvom godišnjem natjecanju Svjetske banke na temu "Poboljšanje života ljudi u regiji Europa i središnja Azija" nagrađena su tri projekta iz BIH, a za izvanredne rezultate i učinak, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću mostarske Gradske uprave.

Tom prigodom nagrađen je Projekt obnove kulturne baštine koji je pomogao obnovu Starog mosta i starog grada u Mostaru, Projekt lokalnih inicijativa (makrofinancije) koji je omogućio pristup financijskim uslugama za klijente s niskim prihodima i mikro poduzetnike kako bi pokrenuli i razvili svoje poslovanje i Projekt upravljanja čvrstim otpadom koji financira uspostavu šest regionalnih deponija u BiH, a u okviru kojeg je do sada očišćeno i i uklonjeno 145 divljih odlagališta smeća.

Predstavnici Svjetske banke u BiH uručili su gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću certifikat za nagrađeni projekt obnove kulturne baštine koji je pomogao obnovu Starog mosta i povijesne jezgre grada Mostara.

Oni su također čestitali partnerima u BiH za uspješan dizajn i provođenje ova tri projekta jer je to priznanje uspjeha u poslijeratnoj obnovi zemlje značajno u trenutku kada se Bosna i Hercegovina okreće novim izazovima na svom putu ka Europskoj uniji.

U okviru ovog natjecanja Svjetske banke dodijeljeno je 19 nagrada za 22 projektne aktivnosti širom Europe i središnje Azije, a izbor je vršio ocjenjivački sud Svjetske banke. Pobjednički projekti se ističu svojim rezultatima i stvarnim učinkom, kao i predanošću za praćenje i rezultata. Ovi projekti dokazuju vrijednost inovativnosti, dobrog provođenja i održivosti. Spomenuto natjecanje će se održavati svake godine u cilju obilježavanja pozitivnog utjecaja projekata i programa u regiji Europe i središnje Azije.