Prema motivima Birdmana
15

"Moja predstava" koja donosi priču o glumcima "iza scene" premijeru će imati ove srijede

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
Press konferencija povodom premijere "Moje predstave" (Foto: I. L./Klix.ba)
"Moja predstava" reditelja Branislava Trifunovića će biti premijerno odigrana 25. maja u Dječijoj kući Novo Sarajevo, a na današnjoj press konferenciji glumci koji učestvuju u projektu govorili su o procesu koji je prethodio njenom nastanku.
Predstava je rađena prema motivima filma "Birdman" reditelja Alejandra Gonzaleza Inarritua, u produkciji Mog pozorišta. Adaptirao je Almir Imširević. Naslovnu ulogu tumači Admir Glamočak. Sporedne uloge pripale su Alenu Muratoviću, Jasni Žalici, Lidiji Kordić, Nadine Mičić, Adnanu Gori, Medihi Musliović i Emiru Fejziću.

Muziku je radio Dario Kos, a kostimografiju Emina Hodžić Adilović. Za scenografiju su zaslužni Mirna Ler i Omar Šelo. Partneri projekta su Dječija kuća Novo Sarajevo i Centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Na press konferenciji se obratio Alen Muratović koji je istaknuo da se radi o prvom projektu udruženja Moje pozorište.

"Strateški smo se odlučili vrlo ciljano da djelujemo na lokalitetu Općine Novo Sarajevo, da se nekako pomjerimo iz Općine Centar koja je rezervisana za sve pozorišne događaje. Ovo je mnogobrojna Općina i želimo da na ovom lokalitetu razvijamo profesionalno pozorište i jačamo nezavisnu scenu", kazao je.

Dodao je i kako već iduće godine žele pripremati novu predstavu, pa onda krajem 2023. još jednu.

"Neki krajnji cilj i domet bi bio festival nezavisne scene, koji kod nas ne postoji, nemamo ništa slično. U regiji je sasvim normalno da nezavisne trupe i nezavisni teatri rade", ispričao je.

Zahvalio se na pomoći menadžmentu Međunarodnog centra za djecu i omladinu Sarajevo koji su ponudili prostor za predstavu.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je jednu od posljednjih proba predstave, a Trifunović je tom prilikom kazao:

"Ovo je vrlo ličan komad za sve nas. Željeli smo prikazati kroz šta prolaze glumci, koji su iole uspješni i prepoznatljivi u javnosti. Kada je Alen predložio ideju da radimo ovu predstavu, bio sam oduševljen jer je prije svega u nju želio uključiti mlade ljude. Poduhvat koji je Alen napravio s 'Mojim pozorištem' je herojski. Potpuno mi je fascinantno da se neko usudi da uđe u to jer znam šta sve to nosi i koliko je teško organizovati bilo šta".

Premijera je rasprodana, a karte za reprize koje će se održati 26. i 27. maja možete kupiti na web stranici kupikartu.ba.