Kultura
0

Mirsad Purivatra član žirija na festivalu goEast

Sarajevo-x.com | SFF
Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra boravi na filmskom festivalu goEast u Wiesbadenu u svojstvu člana žirija Takmičarskog programa. Riječ je o jednom od najznačajnijih festivala centralnoevropskog i istočnoevropskog filma.

Ovogodišnji žiri, kojim predsjedava istoričar filma Ulrich Gregor (Njemačka), sačinjavaju i reditelj Boris Mitić (SCG), direktorica Hungarian Film Union Éva Vezér (Mađarska) i producentica Elena Yatsura (Rusija).

Poziv Mirsadu Purivatri da učestvuje u izboru dobitnika nagrada na ovoj filmskoj smotri predstavlja još jedno priznanje za Sarajevo Film Festival. Također, raduje i činjenica da su u glavni program goEast festivala uvrštena čak dva filma iz Takmičarskog programa 11. Sarajevo Film Festivala. Riječ je o dobitniku prestižne nagrade Srce Sarajeva za najbolji film Leidi Zi, bugarskog reditelja Georgi Djulgerova, te Delo osvobaja, slovenačkog reditelja Damjana Kozolea čiji je glavni glumac Peter Musevski nagrađen Srcem Sarajeva za najbolju mušku ulogu.

U okviru Takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda deset igranih i šest dokumentarnih filmova iz dvanaest zemalja, a van konkurencije prikazuje se i film Grbavica bh. rediteljke Jasmile Žbanić.

Festival goEast se održava od 5. do 11. aprila.