Program SFF-a za igrani film
0

Mirjana Karanović predsjednica žirija

Sarajevo-x.com
Sarajevo Film Festival će u svom 15. izdanju u okviru Takmičarskog programa - igrani film predstaviti najbolja filmska ostvarenja iz regije. Takmičarski program obuhvata kinematografije zemalja regiona koji je u posljednjih par godina dostigao zavidan nivo kada je kvalitet filmske produkcije u pitanju, iz čega su se iznjedrili brojni uspješni autori čiji filmovi su nagrađeni na najvećim festivalima širom svijeta.

Osim izuzetne prilike za promociju filmova i mogućnosti za ostvarivanje kontakata sa najznačajnijim predstavnicima filmske industrije iz cijeloga svijeta, filmski autori takmiče se i za prestižnu nagradu Srce Sarajeva, koja je dosadašnjim laureatima otvorila vrata u svijet filmske umjetnosti. Iz godine u godinu, ugledu nagrade u velikoj mjeri doprinosi i petočlani međunarodni žiri koji sačinjavaju eminentni predstavnici iz svijeta sedme umjetnosti.

I ove godine će žiri Takmičarskog programa - igrani film okupiti neke od najznačajnijih, međunarodno priznatih filmskih stvaralaca i profesionalaca koji će odlučivati o dobitnicima sljedećih nagrada: • Srce Sarajeva za najbolji film • Specijalna nagrada žirija • Srce Sarajeva za najbolju glumicu • Srce Sarajeva za najboljeg glumca

Predsjednica žirija Mirjana Karanović, glumica, Srbija

U brojnim filmovima i predstavama Mirjana Karanović ostvarila je uloge koje se pamte, pune energije i emocija, a filmski kritičari je nazivaju najboljom balkanskom glumicom svih vremena.

Na filmu je debitovala 1980. naslovnom ulogom u ostvarenju Srđana Karanovića "Petrijin venac". Svjetsku slavu stekla je ulogom majke u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu". Sarađivala je s najznačajnijim rediteljima jugoslovenskog i srpskog filma, među kojima su Goran Marković, Lordan Zafranović, Boro Drašković, Veljko Bulajić, Žika Pavlović, Goran Paskaljević, Branko Baletić... Ostat će upamćena po ulozi Esme u filmu bh. rediteljke Jasmile Žbanić "Grbavica", koji je na filmskom festivalu u Berlinu ovojio Zlatnog medvjeda za najbolji film. Za ovu interpretaciju dobila je nekoliko nagrada na festivalima u Belgiji, Španiji i Kazahstanu, a 2006. godine je bila nominirana za nagradu Evropske filmske akademije. Švicarski film "Gospođica" Andree Štake, u kome je igrala ulogu Ruže, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film na 12. SFF-u, te odnio glavnu nagradu na Locarno Film Festivalu.

U pozorištu ostvaruje najširi dijapazon uloga u savremenom i klasičnom repertoaru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom pozorištu, HNK Rijeka... Za ulogu u kultnoj predstavi sarajevskog Kamernog teatra 55. "Helverova noć", okrunjena je sa nekoliko vrijednih priznanja.

Godine 2008. dobila je nagradu "Osvajanje slobode" koja se dodeljuje ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu. Od 1995. predaje glumu na Akademiji umetnosti u Beogradu, a u martu 2009. je izabrana za dekana.

Članovi žirija

Benedek Fliegauf, reditelj, Mađarska, jedan je od vodećih mađarskih filmskih stvaralaca novije generacije. Osim režijom, bavi se i pisanjem scenarija, scenografijom, komponiranjem… Prvim igranim filmom "Forest" ostvario je zapažen međunarodni uspjeh, što mu je otvorilo vrata svjetske kinematografije. Njegov drugi film "Dealer", je osvojio brojne nagrade, a na festivalu u Mar del Plati bio je apsolutni pobjednik, osvojivši četiri priznanja, među kojima i nagradu za najbolji film. Za svoje treće ostvarenje "Milky Way", kojeg je imala priliku pogledati i publika 13. SFF-a, na Locarno Film Festivalu 2007. godine okrunjen je prestižnim Zlatnim leopardom.. Trenutno radi postprodukciju za svoj četvrti film, a prvi na engleskom jeziku, WOMB.

Christian Jeune, direktor filmskog odjela Cannes Film Festivala, Francuska, svoje bogato iskustvo i stručnost stekao je radeći godinama za vodeći filmski festival u svijetu, Cannes Film Festival. Zadužen je za predstavljanje Festivala u inostranstvu i za pronalaženje filmova, posebno sa područja Azije.

Timu najprestižnijeg svjetskog festivala pridružio se 1983. godine. Na početku je radio u press službi, a od 1995. godine rukovodilac je Filmskog odjela. Zadužen je za proces predselekcije i selekciju filmova. Blisko surađuje sa Gilles Jacobom, direktorom, i Thierry Fremauxom, umjetničkim direktorom Cannes Film Festivala, koji se smatraju jednim od najutjecajnijih ljudi u svijetu filmske industrije. Zaslužan je za prijevod više od stotinu filmova sa engleskog na francuski jezik.

Anamaria Marinca, glumica, Rumunija, pažnju publike i kritike skrenula je ulogom u britanskoj TV seriji "Sex Traffic" Davida Yatesa, za koju je osvojila nagradu BAFTA za najbolju glumicu 2005. godine. Na filmskom platnu debitirala je u filmu Cristiana Mungiua "4 mjeseca, 3 nedjelje i 2 dana", dobitniku Zlatne palme na filmskom festivalu u Kanu, koji je prikazan i na 13. SFF-u. Uloga Otilie donijela joj je nagradu za najbolju glumicu na Stockholm International Film Festivalu. Radila je i sa Francisom Fordom Coppolom na "Youth Without Youth", kao i na posljednjem filmu Julie Delpy, "The Countess". Zapaženu ulogu ostvarila je u filmu "Storm" njemačkog reditelja Hansa Christiana Schmida, koji je prikazan u Takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinalea, a koji će vidjeti i publika 15. SFF-a.

Wieland Speck, direktor programa Panorama Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu, Njemačka. Nakon studija njemačke književnosti, teatarske umjetnosti i etnologije na Freie Universitat Berlin, te studija filmske režije na Art Institute u San Franciscu, Speck je u svijetu filma i filmske industrije angažiran na različite načine. Autor je nekoliko kratkih filmova: "David", "Montgomery und ich", "Room 303"…U njegovoj filmografiji su i dokumentarni filmovi poput "Escape to Life - the Erika And Klaus Mann Story", te društveno angažirani video rad kao što je "Safer Sex Promotion", rađen za promociju prevencije i zaštite od AIDS-a. Autor je i nagrađenog filma "Westler East of The Wall" iz 1985. godine. Predavač je na akademiji za film i TV DFFB, te na Freie Universitat u Berlinu. Na funkciji direktora programa Panorama Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu je od 1992. godine.