Kultura
11

Milomir Kovačević Strašni kandidat Umjetničke galerije za Šestoaprilsku nagradu

Klix.ba
Milomir Kovačević Strašni (Foto: Velika Hasanbegović)
Milomir Kovačević Strašni (Foto: Velika Hasanbegović)
Iz Umjetničke galerije BiH najavili su kako će njihov kandidat za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva biti Milomir Kovačević Strašni, prema mišljenju mnogih najznačajniji fotohroničar novije historije našeg glavnog grada.

"Milomir Kovačević Strašni je duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine osamdesetih godina pa do danas", smatraju iz Umjetničke galerije BiH.

Kako su rekli, njegove izložbe su prvorazredni kulturni događaji i važe kao najposjećenije u Sarajevu, što samo pokazuje koliko je Strašni drag, omiljen i zanimljiv lik Sarajlima.

Od samog početka njegov opus je posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim i sportskim događajima u Sarajevu. Devedesetih godina postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara Sarajeva.

"Tokom rata, on prati izbliza sve ono po čemu će Sarajevo biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je stvoriti, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto", izjavili su iz Umjetničke galerije.

Dodaju kako se nadaju da će oni koji odlučuju o nagradi prepoznati važnost i vrijednost ove kandidature te konačno Milomiru Kovačeviću Strašnom dodijeliti nagradu koju odavno zaslužuje.